Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

HUŠKA STAFORDE NA MEŠANCE Zbog mladića iz Kuršumlije gore društvene mreže, o užasu kojim se bavi obavešteno i Tužilaštvo (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Stranice koje se bave zaštitom životinja na društvenim mrežama objavile su izuzetno uznemirujuće fotografije, snimke i identitet mladića iz Kuršumlije, Jovana A. koji se, kako su naveli, predstavlja kao uzgajivač i prodavac pasa rase staford, ali ih istovremeno priprema za borbe tako što svoje staforde huška da ubijaju ulične pse! Dok se korisnici mreža zgražavaju nad užasnim prizorom sa fotografija, o celom slučaju obavešeni su policija i tužilaštvo.

jovan aksentijević kuršumlija Foto: Facebook/screenshot / Facebook
jovan aksentijević kuršumlija

Upozoravamo, fotografije su izuzetno uznemiravajuće.

Na stranici "Ko zlostavlja i ubija životinje u Srbiji" objavljene su izuzetno uznemirujuće fotografije, na kojima se može videti kako stafordi za koje se navodi da pripadaju Jovanu A. iz Kuršumlije kolju mešance. Na dve objavljene slike stafordi grizu okrvavljenog mešanca za prednji i zadnji deo tela.

Foto: Screenshot / Facebook

Pojavio se i jeziv video-snimak istog kadra, gde se vide stafordi dok bukvalno kolju nemoćnog psa koji je položen na leđa u bolovima cvili i pokušava da se otrgne od razjarenih životinja. Bolni zvuk koji mešanac ispušta, sličan dečijem plaču, dugo će ostati urezan svakome ko se usudi da odlega snimak.

Pročitajte još

Pretragom na Fejsbuku više se ne može doći do profila Jovana A., jer ga je najverovatnije ugasio, što su potvrdili i drugi korisnici u komentarima objave. Neki su precizirali da je to učinio noćas, kada su jezivi snimci i fotografije počeli naširoko da se dele uz osuđujuće komentare.

Jovan A.
Foto: Facebook/screenshot / Facebook
Jovan A.

Priložena je i fotografija prepiske koju je nepoznati korisnik vodio sa Jovanom u kome krvnik otvoreno govori da je "sklonio" štence koji mu se estetski nisu dopali jer su "trikolori".

MUP: Obavestili smo Tužilaštvo

Redakcija "Blica" stupila je u kontakt sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, gde nam je potvrđeno da je policija obaveštena o ovom slučaju.

- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prokuplju postupili su po prijavi i o istoj obavestili Osnovno javno tužilaštvo u Prokuplju, koje će preuzeti slučaj u dalju nadležnost - rečeno nam je u MUP-u.

Foto: privatna arhiva / Facebook

Šta kaže zakon?

U Zakonu o dobrobiti životinja jasno se navodi da je ovaj mladić, ukoliko se informacije sa društvenih mreža ispostave kao tačne, prekršio nekoliko njegovih članova i da bi zbog toga ozbiljno mogao da odgovara.

Najpre, Član 6 govori o tome da je obaveza svakog lica koje povredi životinju da joj pruži prvu pomoć, kao i da obezbedi pružanje pomoći od strane stručnog lica. Član 7 odnosi se na niz zabrane, pa je tako zabranjeno povećavati agresivnost životinje selekcijom ili mehaničkim metodama, nahuškavati životinju na ljude ili druge životinje, koristiti žive životinje kao mamce za lov ili obuku životinja, što J. A. u ovom slučaju radi sa mešancima.

Pitanje je, takođe, i da li J.A.ima registrovanu leganlnu uzgajivačnicu pasa, jer Zakon o dobrobiti životinja takođe jasno i decidno nalaže šta je sve potrebno kako bi se psi uzgajali i preprodavali.