');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

PROFESOR HEROJ OTVORIO DUŠU NAKON DRAME U VELIKOJ PLANI "Pomislio sam kako se borim na život i smrt, ali barem sam znao da su DECA BEZBEDNA"

“Jedina briga mi je bila da deca bezbedno izađu iz učionice. Usred rvanja, krajičkom oka primetio sam da je učionica prazna - tada mi je pao kamen sa srca”.

Slavoljub Stojadinović razoružao je naoružanog napadača iz škole u Velikoj Plani Foto: RAS Srbija
Slavoljub Stojadinović razoružao je naoružanog napadača iz škole u Velikoj Plani

Ove reči, ukratko, sumiraju najstrašniji (a u isti mah i jedan od najsrećnijih) trenutaka u životu Slavoljuba Stojadinovića, profesora Slave, nastavnika i razrednog starešine u Ekonomsko ugostiteljskoj školi “Vuk Karadžić” u Velikoj Plani, ustanovi koja je u petak popodne nakratko postala mesto najveće strepnje u Srbiji. Slava je bio taj koji je savladao Gorana Todorovića (46) iz Livadica kraj Plane, muškarca koji je u pomenutu školu ušetao sa eksplozivnim štapinama, pištoljem, automatskom puškom i ručnom bombom i nakratko za taoce uzeo učenike III-3 razreda, smer tehničari obezbeđenja.

Slavu smo zatekli u porodičnoj kući, sa suprugom i ćerkom (15). Obe šake su mu zavijene: zavoji pokrivaju oguljotine nastale tokom rvanja sa Todorovićem. Tokom razgovora ponekad traži da mu ponovimo pitanje.

- Ispalio mi je metak odmah pored uveta, zbog toga malo slabije čujem - kaže Stojadinović.

Vračamo se na događaje od petka.

- U toku šestog časa imao sam pauzu. Bio sam u sali za fizičko, koja je van zgrade. Pozvala me je učenica, Aleksandra, i rekla: “Profesore, dođite hitno”. Prvo sam pomislio da su se klinci opet potukli, kao što se dešava s vremena na vreme. Očekivano, ni na kraj pameti mi nije bilo da je u toku talačka kriza. Upao sam u zgradu, popeo sam se do učionice i ispred vrata sam ugledao prvu neobičnu stvar: nešto kao eksplozivnu napravu, neke štapine eksploziva, sa žicama - kaže profesor.

Kad se uhvatio za kvaku, sačekalo ga je drugo iznenađenje: vrata su zalepljena selotejpom.

Slavoljub Stojadinović razoružao je naoružanog napadača iz škole u Velikoj Plani
Foto: RAS Srbija
Slavoljub Stojadinović razoružao je naoružanog napadača iz škole u Velikoj Plani

- Cimnuo sam jače i provalio vrata. Unutra sam najpre video kolegu, a potom i čoveka sa puškom u ruci. Nisam imao pojma šta se dešava, samo mi je prošlo kroz glavu da moram da izvučem decu iz učionice, da savladam tog čoveka, da sve prođe bez posledica. Na trenutak, taj muškarac skrenuo je pogled ka tabli. Iskoristio sam taj trenutak njegove nepažnje, skočio na njega, uhvatio ga za pušku - za cev, ali i za mesto pored okidača. Rekao sam deci da izađu iz učionice. Kad sam se sledećeg momenta okrenuo, učionica je bila prazna. Tada mi je pao kamen sa srca, pomislio sam: ”Borim se na život i smrt, ali bar su deca bezbedna!” - priča Stojadinović.

Gimnazija u Velikoj Plani
Foto: Google Street View / screenshot
Gimnazija u Velikoj Plani

Usledilo je rvanje sa naoružanim otmičarem. Todorović je uspeo da ispali jedan hitac, zatim i drugi, ali profesor fizičkog je veštiji, poznaje i borilačke veštine, obara muškarca na pod.

- Kad sam ga oborio u džepu sam video da nosi i ručnu bombu. Kasnije sam u učeničkoj klupi primetio kapisle i detonator, pištolj takođe. Dok sam ga držao na patosu, on je nešto nepovezano pričao. Uhvatio sam mu pogled i bilo mi je jasno da čovek nije pri sebi - kaže Slava.

Pročitajte još

Najpoznatiji profesor fizičkog u Srbiji srećan je, naravno, što se sve završilo bez posledica, ali se boji da ovo nije poslednji ovakav slučaj koji bi mogao da se dogodi u srpskim školama.

17 godina bez stalnog posla

Slava Stojadinović više od deceniju i po radi kao profesor fizičkog, ali poput brojnih drugih prosvetnih radnika - nikada nije imao stalno zaposlenje u nekoj školi.

- 17 godina radim na određeno, i sada sam na zameni, ali sam ujedno i razredni starešina. Nije lako raditi ovaj posao, u odeljenju imam i navijača, dece koja su hapšena zbog droge, ali mi je bitno da uvek imam podršku roditelja - kaže Stojadinović.

Čitav je život, kako kaže, na ovaj ili onaj način posvetio vaspitavanju i brizi o deci, a leti radi i kao spasilac na bazenu.

- Ako ne rešim ovo pitanje posla, verovatno ću otići u Norvešku da radim - zaključuje Stojadinović.

Porodica Todorović: "Ne pitajte ništa"

Reporteri “Blica” posetili su juče i Livadice, gde se na kući Gorana Todorovića i dalje vijori srpska zastava koju je okačio pre nego što je pod punom ratnom opremom otišao u lokalnu školu.

Kuća Gorana Todorovića "okićena" zastavom
Foto: Aleksandar Slavković / RAS Srbija
Kuća Gorana Todorovića "okićena" zastavom

Vrata porodične kuće otvorile su nam Goranova ćerka i supruga. One, međutim, nisu htele da govore za medije o incidentu. “Ne pitajte ništa”, rekla je Goranova supruga.

Prema rečima komšija, policija je do duboko u noć pretresala kuću Todorovića i u njoj je navodno pronađeno još oružja koje je krio u podrumu. Komšije, inače, nemaju nijednu lošu reč za Gorana, za kog kažu da je "bio miran i pristojan čovek".