Najnovije vesti
Vesti Hronika
EKSTRADICIJA PO POTERNICI Srpkinja je uhapšena u Crnoj Gori zbog povezanosti sa 'NDRANGETOM, a sada je IZRUČENA ITALIJI

EKSTRADICIJA PO POTERNICI Srpkinja je uhapšena u Crnoj Gori zbog povezanosti sa 'NDRANGETOM, a sada je IZRUČENA ITALIJI

Članica kriminalne organizacije 'Ndrangeta Beograđanka Ivana Ivanović (46), koja je u Crnoj Gori uhapšena po poternici Italije zbog sumnje da je počinila krivična dela mafijaško udruživanje i nezakonito klađenje, čime je nanesena šteta državi, izručena je pre tri dana iz Podgorice u Rim.

Ivana Ivanović, italija Foto: calabrianews / screenshot
Ivana Ivanović, italija

Kako prenosi portal "calabrianews", ekstradicija je izvršena avionom, a nakon dolaska na aerodrom Ivanovićeva je odvedena u zatvor u Rebibiji, čime je izvršen nalog za hapšenje koji je u novembru 2018. godine izdao tužilac iz Kalabrija.

Dolazak na aerodrom u Italiji
Foto: calabrianews / screenshot
Dolazak na aerodrom u Italiji

Žena begunac uhapšena je u avgustu na osnovu evropskog i međunarodnog naloga za hapšenje. Prema navodima pomenutog italijanskog medija, Ivanovićeva je optužena za zločinačko udruživanje, prevare protiv države i nelegalne poreske deklaracije od klađenja. Tamošnji istražni sudija je u decembru 2018. godine izdao nalog da se Beograđanki odredi pritvor.

Nadležni istražni organi na čelu sa poreskom policijom do sada su uhapsili i pritvorili 18 osumnjičenih i blokirali rad 23 strane kompanije i 15 kompanija koje posluju na teritoriji Italije. Zaplenjene su i brojne nekretnine i vozila, a na bankovnim računima zamrznuto je više od 723 miliona evra.

Foto: calabrianews / screenshot

Prema pisanju pomenutog medija, istragom je utvrđeno postojanje mnoštva kriminalnih udruženja koja deluju na nacionalnoj teritoriji u oblasti prikupljanja i klađenja igara, što je u odnosu na 'Ndranghetu, omogućilo bandi da da bi se infiltrirali u svoju komercijalnu mrežu i reciklirali impozantnu nezakonitu imovinu. S druge strane, sami su uzeli značajnu podršku za širenje svoje komercijalne mreže i za široku distribuciju svog brenda na teritoriji.

Pročitajte još

Nakon hapšenja osumnjičene u Crnoj Gori, italijanski mediji su objavili da je ona osumnjičena da je deo kriminalne grupe koja je nezakonitim klađenjem u Italiji utajila oko 60 miliona evra poreza.

Kako je "Blic" već pisao, njen advokat Zoran Piperović žalio se na odluku o određivanju ekstradicionog pritvora, ističući da je od odluke da joj se pritvor odredi, usled nedostatka dokaza odustao i italijanski sud.

On je tada istakao da italijansko pravosuđe za ista dela tereti i njenog supruga, koji je usled nedostatka dokaza pušten da se brani sa slobode. Da je nezakonito uhapšena tvrdila i sama osumnjičena u pismu koje je uputila sudiji za istragu podgoričkog Višeg suda, u kojem je, između ostalog, navela da Srbija nije odobrila njeno izručenje zbog nedostatka dokaza.