24. novembar  2019. 10.00  | Izvor: Bebac.com

Najslađe voće jeseni - čuva imuni sistem i usporava starenje kože

NOVI SAD -

Dovoljno je dnevno pojesti 2-3 mandarine za očuvanje zdravlja i vitalnosti tela.

Jesen je često period u godini kada se mnogi virusi razmnožavaju, a niske temperature čine da se naš organizam još jače bori da ostane zdrav. Zato je vrlo važno da se i ove jeseni pravilno i zdravo hranite, kako biste održali zdravlje - što je posebno značajno za žene u drugom stanju.

Među najukusnijim, i mnogima omiljenim voćkama, i ove sezone se izdvajaju mandarine.Slatki i ukusni zalogaji ovog voća nisu jedini razlog zašto bi trebalo da ih jedemo.Kao bitan izvor vitamina i drugih zdravih sastojaka, mandarine se preporučuju svim starosnim grupama.

Zašto bi mandarine mogle biti i vaše omiljeno voće?

Čuvaju imuni sistem- zahvaljujući bogatstvu vitamina C, mandarine su odlične u zaštiti imunog sistema bez kog naš organizam ne može da se bori sa svim spoljnim faktorima koji nas mogu učiniti bolesnim. Ako redovno jedete mandarine možete biti sigurni da imate mnogo manje šanse da podlegnete sezonskim tegobama kao što su upala grla ili prehlada.

Održavaju vitalnost tela i lep izgled kože- kako su pune vode i soka, a pritom nemaju puno kalorija, mandarine na odličan način održavaju vitalnost tela. Hidriranjem i čišćenjem od toksina čine da se osećamo bolje, energičnije, a zahvaljujući vitaminima B grupe kojima su bogate - smanjuju pojavu fizičkog i psihičkog umora. Osim toga, vitamin C pospešuje proizvodnju kolagena koji usporava starenje kože - u čemu pomažu i antioksidanti iz ovog voća.

Odlična su užina tokom dana- uz pomoć pektina, rastvorljivih vlakana koji se nalazi u mandarini, ovo voće može da smanji napade gladi i zasiti vas između obroka tako što sprečava rast nivoa šećera u krvi. Upravo zato je mandarina odlična tokom dijeta i kod onih ljudi koji žele da smanje kilograme na zdrav način.

Sprečavaju i smanjuju loš holesterol- sastojci mandarine se bore protiv slobodnih radikala koji oksidišu holesterol, zahvaljujući čemu se on taloži na zidovima arterija. S obzirom na to da višak lošeg holesterola utiče na pojavu visokog pritiska, posebno opasnog u trudnoći, svaka pomoć u sprečavanju ovih komplikacija je dobrodošla. Jedite mandarine.

Deluju i kao sjajno kozmetičko sredstvo- osim svih zdravstvenih razloga zbog kojih možete voleti mandarine, postoje i kozmetički razlozi da ovo voće imate redovno u svom domu. Izblendirana mandarina uz kašiku jogurta i kašiku meda odličan je recept za masku za lice. Nanosite je na lice i vrat dva puta nedeljno ako imate masnu kožu ili jednom ako imate suvu/normalnu kožu i povratićete svojoj koži blistav i zdraviji izgled veoma brzo.

Tagovi