U Vranju dočekane IKONE IZ BARIJA

Lokalne vesti - Nedelja 24.11.2019 - 09:50

U Sabornom hramu Presvete Trojice u Vranju, Episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom, uz prisustvo vernog naroda, pripadnika Vojske Srbije i Vatrogasne jedinice MUP - a, svečano i toržestveno su dočekali dolazak ikona Svetog Nikolaja mirlikijskog čudotvorca i Svetog Nektarija Eginskog.

Ikone stigle u Vranje. Foto: Eparhija vranjska Ikone stigle u Vranje. Foto: Eparhija vranjska

Po unošenju ikona u hram, Episkop Pahomije je izvršio čin osvećenja istih.

Nakon čina osvećenja, Episkop Pahomije se obratio besedom, govoreći o Svetim ikonopisanim ugodnicima Božijim i samim ikonama,
ujedno se zahvalivši ikonopiscima, kao i priložnicima iz zemlje i inostranstva koji su svojim prilozima doprineli da se ove ikone ikonopišu.

Nakon toga, služen je Akatist Svetom Nikolaju Čudotvorcu i Akatist Svetom Nektariju Eginskom, dok je prisutni narod imao priliku da se pokropi osvećenom vodicom i pokloni ikonama.

Ikona Svetog Nikolaja Čudotvorca je verna prepiska čudotvorne ikone Svetog, koja se nalazi u gradu Bariju, u Italiji, a koju je tražio da se izradi Sveti kralj Stefan Dečanski i darivao je hramu u Bariju u znak zahvalnosti Svetom Nikolaju, koji mu se javio i vratio mu izgubljeni vid.

Ova verna prepiska će biti prenešena u manastir Svetog Nikolaja Čudotvorca, u Vranju, koji je metoh manastira Hilandara.

Ikona Svetog Nektarija Eginskog će trajno ostati u Sabornom hramu Presvete Trojice u Vranju.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: