Izvor: B92

Laverteco se nalazi u kantonu Ticino u Švajcarskoj, u dolini Vercaska, a prvi put je spomenut 1327. godine pod nazivom Laverteze. U dolini Vercaška stanovnicu su vekovima živeli u selu Laverteco, a zime su provodili u nižim delovima doline.

U selu se nalazi parohijska crkva Madona delj Anđeli sagrađena u 18. veku, nakon što je Laverteco postalo nezavisno.

Ono što je najviše doprinelo da se ovo mesto od 60 kilometara kvadratnih nađe na Uneskovoj listi svetske baštine jeste kameni most iz 17. veka. Most ima dva luka, a naslonjen je na stenu koja steni u reci Vercaska koju odlikuje kristalno čista voda. U Lavertecu mozete čuti i da most nazivaju "ponte dei salti" odnosno mostom za skakanje.

Najveća ekonomska dobit selo ima od stočarstva i poljoprivrede. Nekada se eksploatisao granit iz kamenoloma Laverteca, a ekonomiju jačaju i oni koji su emigrirali u Italiju, najčešće Palermo.

U Lavertecu živi oko 1.300 stanovnika, a 82,6 odsto ljudi govori italijanski, 9,2 odsto govori nemački i 2,6 odsto govori srpski ili hrvatski jezik.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.