Ratnu mašineriju pokreće američki profit: Pola sveta krvari zbog pohlepe SAD

Ivana Stanojević

24. 11. 2019. u 08:00

Da li su mnogobrojni sukobi širom planete izraz navodnog građanskog bunta ili su zapravo "dirigovani" iz jednog jedinog centra moći - Vašingtona. Pentagon danas vodi tajne ratove u 124 zemlje

Ратну машинерију покреће амерички профит: Пола света крвари због похлепе САД

AP Photo Achmad Ibrahim

PLANETA krvari iz tridesetak rana, puca se i gine na sve strane. Ovih dana se Latinska Amerika para po šavovima. Osim u Boliviji, Ekvadoru i Čileu, vri u Brazilu, Peruu, Argentini, Venecueli i na Kubi. U sva žarišta, prste su umešali Amerikanaci, i po ko zna koji put potvrdili da je njihova istorija, zapravo, hronologija ratovanja.
Vašington u oružane sukobe ulazi bez oklevanja. Najviše ratova sam je kreirao i vodio, a obrazloženje je uvek isto: očuvanje demokratije i ljudskih sloboda. Samo u ovom trenutku, američka ratna mašina angažovana je na više desetina frontova. Od Drugog svetskog rata naovamo, SAD gotovo neprekidno šalju svoje vojnike da prolivaju krv širom planete.

PREMA podacima Instituta za mir nemačke fondacije Berghof, ratovi se, uz (ne)prikriveno učešće Bele kuće, vode u Ukrajini, na Filipinima, u Sudanu, Kolumbiji, Somaliji, na Bliskom istoku, u Siriji, Kongu, Mjanmaru, Indiji, Iraku, Nigeriji i Avganistanu. Ključni razlog podmetanja i raspirivanja požara je promena režima, dolazak na vlast onih koji će službovati pod Vašingtonom. Ma kakav bio ishod američkih predsedničkih izbora iduće godine, malo je verovatno da će se ova strategija Bele kuće promeniti na dobrobit sveta.

PROČITAJTE JOŠ: Vulin: Nijedan metak ne može iz Srbije, a da se ne zna gde

Crni rekord Amerika drži u Avganistanu, gde se rat vodi već 17 godina. Šefovi Bele kuće su se smenjivali, a ovo žarište je ostajalo. Izginulima se ne zna broja. Čim je pobedio na izborima, Donald Tramp je poslao 4.000 dodatnih vojnika u ovu napaćenu zemlju da se pridruže trupama čiji su pripadnici prozvani "bezdušnim koljačima".
ODGOVOR na pitanje zašto je ambicija šefova Bele kuće kao po nekom pravilu ogrnuta ratnom zastavom je - profit. Osim njega, SAD žele prevlast nad svima, mesto na planetarnom pobedničkom postolju. Ta pozicija, opet, sa svoje strane donosi profit i tako ukrug.

Na pitanje ko profitira nikada nisu odgovorili američki političari, niti mejnstrim mediji. Ključ leži u vojnom industrijskom kompleksu. Činjenica je da bi bez beskonačnih ratova, odnosno proizvodnje naoružanja svake vrste, od pušaka i metaka do ratnih brodova i podmornica, posao u ovoj oblasti stao, a sa njim i američka privreda u celini. Jer, tokom protekle tri decenije, ekonomija SAD je stagnirala, samo je vojna industrija, iako sporo, postojano rasla za dva do tri procenta godišnje.

Bolivija

Od Drugog svetskog rata američka vlada bila je uključena u mnogobrojne ratove i orkestrirala udare u više od 50 zemalja, i to na osnovu laži, mahom iz pera CIA, koje su služile kao instrument za uništavanje i uklanjanje vlada, čiji potezi nisu na liniji interesa Vašingtona. Primer je rat u Vijetnamu, koji je navodno izbio zbog incidenta u zalivu Tonkin, a sve što su o tome pisali mejnstrim mediji, podređeni politici svoje vlade, bilo je zasnovano na izmišljotinama.

I RAT u Iraku poveden je na prevaru zbog navodnog oružja za masovno uništavanje koje proizvodi Bagdad, a zapravo je cilj bio eliminisanje Sadama Huseina. Posledica: Irak je razbijen i razoren, a na njegovoj teritoriji nikle su brojne terorističke organizacije. Slična priča odvijala se u Libiji sa namerom da bude svrgnut general Moamer el Gadafi, koga je Amerika prethodno proglasila diktatorom.


Australijski novinar Džon Pildžer precizirao je pre pet godina da Pentagon vodi tajne ratove u čak 124 države i postavio pitanje zašto Evropljani tolerišu opasnost od novog svetskog rata i plasiranje laži koje opravdavaju taj rizik.

"Razmere naše ideološke obrade predstavljaju blistav, čak oštrouman i veoma uspešan primer hipnoze, kao da se istina nikada nije dogodila, čak i dok se događa", napisao je Pildžer u tekstu za britanski "Gardijan".

PROČITAJTE JOŠ: Monasi se uzdaju u Stefana Dečanskog, a KFOR u veći broj vojnika: Kako žive Dečani posle nagoveštaja o napadu

On citira lane preminulog američkog istoričara Vilijama Bluma, koji je svake godine objavljivao osveženi izveštaj o američkoj spoljnoj politici. Ti izveštaji pokazali su da su SAD od 1945. godine pokušale da svrgnu više od 50 vlada, od kojih su mnoge bile demokratski izabrane, kao i da su se grubo mešale u izbore u 30 zemalja i bombardovale civilno stanovništvo u isto toliko država, pri čemu su koristile biološko oružje, kao i da su pokušavale da ubiju lidere drugih zemalja. U mnogim od tih zločina, saveznica SAD bila je Velika Britanija, tvrdio je Blum.

Avganistan

Pildžer podseća da, pošto je pripremio svrgavanje demokratski izabrane vlade u Kijevu, Vašington nije uspeo da uzme vojnopomorsku bazu na Krimu, koja istorijski i po pravdi pripada Rusiji. Rusi su je odbranili kao što su to činili u odgovoru na svaku pretnju sa Zapada unazad gotovo čitav vek, dodaje Pildžer.

- Ukrajina je, kao i Irak i Avganistan, postala zabavni park CIA, koja sa desetinama specijalnih jedinica uz EF-Bi-Aj jača "bezbednosnu strukturu" koja nadgleda brutalne napade na one koji joj se suprotstavljaju - ocenjuje Pildžer.

Hilari Klinton otvoreno je priznala da je istina koju otkrivaju i objavljuju alternativni mediji, zapravo neprijatelj države. U obračunu sa lažima koje, preko mejnstrim medija, lansira vlast u Americi, to jest u ratu za istinu, čovečanstvu ipak na raspolaganju stoji jedno, sve moćnije sredstvo, a to je internet. Dobra strana globalizacije je činjenica da informaciju danas može da plasira bukvalno svako, kao i da ona bude dostupnija nego nekada, na zidnim novinama.

Sudan
Hong Kong
HONGKONG

AMERIKA je tokom protekle sedmice usvojila zakon kojim podržava pobunjenike u Hongkongu. Obrazloženje je ovog puta koncentrisano oko demokratije, ali se "čita" i ekonomski motiv. Taj dokument, protiv koga je Kina zahtevala veto jer podriva njene interese, čeka potpis Donalda Trampa. Propis predviđa da SAD svake godine potvrđuju visok stepen autonomije Hongkonga koji će opravdati njegov poseban trgovinski status. Propisuje i sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima, u slučaju da suzbijaju slobode na toj teritoriji.

ZARADU ULAŽU U KAMPANjE

NAJVIŠE inkasiraju najveće američke kompanije za proizvodnju i distribuciju oružja. To su "Lokid Martin" (36 milijardi), "Boing" (27,6) "BAE sistemi" (26,9), "Rejtion" (22,5) i "Dženeral dajnemiks" (21,6 milijardi). Profit ovih i još na desetine manjih proizvođača kreće se, kažu eksperti, oko čak dve trećine "kolača" od 886 milijardi, dakle 590 milijardi dolara. Ove moćne korporacije zavise od američkog o(p)stajanja u građanskim ratovima u nesrećnim zemljama na koje je "kocka bačena", a poslednjih godina i u ratovima protiv terorista. Ove korporacije daju ogromne svote za predizborne kampanje političara, i tako ukrug, jer ruka ruku mije.

BUDžET PENTAGONA

VOJNI budžet Amerike za sledeću fiskalnu godinu iznosi 886 milijardi dolara, a 2016. godine bio je 767 milijardi. Ovo je drugo po redu najveće izdvajanje iz državne kase, odmah iza socijalnih davanja. Pentagon od države dobije čak četiri puta više novca nego što iznosi vojni budžet Kine - 216 milijardi. Vojni budžet SAD desetostruko je veći od ruskog koji broji 84,5 milijardi. U najkraćem, SAD troše više u "odbrambene svrhe", odnosno za naoružanje, nego devet zemalja koje ga slede na listi i to - zajedno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (58)

Matrix

24.11.2019. 08:21

Samo BUDALE veruju da ce im amerika donjeti blagostanje voleo bi da mi neko pokaze tu drzavu gde posle americki bombi vlada mir sreca i prosperitet

Србин

24.11.2019. 08:24

Биће и код њих. Живи били па видели! А ја једва чекам

Coki

24.11.2019. 08:31

Samo mi nije jasno kako narodi sirom sveta ne shvate vec jednom da oni gledaju samo svoje interese i na kraju uvek dobiju manje nego sto su imali?!

greed

24.11.2019. 08:38

Hrana pohlepe, profit, uslovljen je opstankom US$. USA je savršen zavisnik, bez neograničene štampe ne postoji. Održanje US$ ozrok je svih ratova

Миодраг

24.11.2019. 08:40

САД су далеко веће зло и од самог Хитлера и док год буду тако моћни неће бити мира на планети !!! Сви против САД !!!!!

Мр Радомир Шћепановић

24.11.2019. 09:21

Kakva je razlika izmedju nacisticke Nemacke i SAD-a i Engeske? Nikakva!

Somborac

24.11.2019. 11:23

@Мр Радомир Шћепановић - Ima jedna ogromna razlika. Hitler je direktno u facu napao i osvojio pola sveta. Ovi drugi to mnogo perfidno rade, na finjaka, širimo demokratiju. I drže sem par zemalja čitavu planetu u svojim rukama. Prema tome Hitler je za njih "malo dete"

Sasa

24.11.2019. 13:13

@Мр Радомир Шћепановић - Nemacka je u 4 godine skoncentrisala ono sto Amerika razvlaci na 100 godina.

M

24.11.2019. 11:16

@Mikiboy - Naravno da je greska Evrope, njoj ispiraju mozak baukom Rusije. Ali mi nisu jasni ljudi iz drugih delova sveta, primer Juzne Amerike. Imaju li oni imalo mozga?

dove

24.11.2019. 10:18

Naravno Srbija je izuzeta od ovakvih desavanja i Amerika ovde nije postavila svog sluzbenika.

dragojlo

24.11.2019. 10:42

Nije ni cudo od jedne drzave koja 30% svog budzeta zaradjuje od vojne industrije(30% naroda radi i zivi od ratne industrije)Kada bi to ukinuli oni bitog momenta propali!

maniks

24.11.2019. 10:46

Amerika je najveci kancer na planeti koji siri malignitet po svetu a ne Rusija i to svi znaju i tako ce biti sve dok se sama ne raspadne na 50 i vise drzava ili dok je Rusija ili Kina ne sravnjaju sa zemljom.

Saša

24.11.2019. 10:47

Sve to tačno, samo se sa tim da su njihovi ratovi tajni se ne slažem. Zašto tajni? Pa mogu lako da se prate sve njihove zavrzlame još od intervencije u Koreji i državnog udara u Iranu. Jedino im do nedavno dobro išla propagandistička mašinerija pa su većina verovali u bajke o "demokratiji i slobodi". Tek nakon što su nakon raspada Sovjetskog Saveza spustili masku jer su mislili da više nema ko da im suprotstavi su ljudi počeli da vide istinu.

Сурутка

24.11.2019. 11:01

Пописати те земље и тражити им да повуку признање нашег Косова и Метохије као тзв земље.

Nebojša Mijailović

24.11.2019. 11:26

Shvatili su narodi da ameri gledaju samo svoj interes, ali nemožeš im ništa, mnogu su moćni. A ja i nebi baš priželjkivao neki haos kod njih, to bi moglo da ceo svet povuče u zonu bez povratka. To bi značilo sledećih 50-tak godina PAKLA na zemlji.

Mija Pećanac

24.11.2019. 11:38

Nezasita aždaja preti da podčini čovečanstvo i uništi svet da bi paraziti na amerčkoj berzi bili za još neku milijardu bogatiji.

Perica Iz Varosi

24.11.2019. 11:49

Доћиће брзо време кад ће и њиховој похлепи доћи крај !!!!!!!!!!!!!!!..

Muki

24.11.2019. 12:02

doći će i njima kraj živi bili pa videli samo molim boga da rusija, Kina,Turska i Indija ojačaju pa da im jebu mater fašističku

Boki

24.11.2019. 12:19

A da se malo vratimo na njihovo "uvodjenje" demokratije u Srbiju, kao da smo sebe zaboravili? Finansiranje i forsiranje "podobnih" politicara i opozicije u Srbiji, svaki put kad im oficijalno izabrana ne odgovara. Nema dokaza, sta li...

Гојко

24.11.2019. 12:19

U petak je kineski ministar inostranih poslova izjavio da su SAD najveći izvor nestabilnosti na svetu.

budjoni

24.11.2019. 12:27

SAD JE Gigant na staklenim nogama koji mora ceo svet da služi kako bi svi obstsli neko kao rob neko kao gazda.

Sclavus

24.11.2019. 12:41

njihova istorija, je zapravo, hronologija besramne pljacke podpomognute dijabolizacijom zajednica koje su zrtve te pljacke

Pera Detlić

24.11.2019. 12:48

kao što je već neko prokomentarisao,svaka čast na hrabrosti i na dobro napisanom članku.sve se nadam da se i njihovoj demokratiji bliži kraj.

Poki

24.11.2019. 13:08

Ovaj članak podseća na one stra Večernje Novosti! Svak čast,lepo,jasno,precizno! Baš ste me obradovali na neki način. Bio bi lep članak kada bi pisali o umešanosti SAD u bivšoj Jugoslaviji. Veliki pozdrav Vama a posebno autoru teksta

Djidja

24.11.2019. 13:29

nicija do zore nije... dace Bog dragi da vidimo to zlo na kolenima kako gore, amin!

Vatro Marx

24.11.2019. 13:44

Najjaci naj veci naj agrseivniji su na svijetu SAD, niko im nemoze stati na putu. Nazalost imaju podrsku od vecinih zemalja zspada, zato se i tako ponasaju.

akakij

24.11.2019. 14:03

vrlo je intresantno zasto autor u nabrajanju americkih zlocina nije pomenuo agresiju na Srbiju 1999.god.sto je svakako zlocin ogromnih razmera

NS

24.11.2019. 14:54

To se odavno zna, al ipak Evropa trci za Amerikom kao poslusan deckic, radi sve sto ovi zahtevaju.

Gio

24.11.2019. 14:55

Tužno je to sto 30 zemalja koje su bile na udaru ili su još uvek na udaru amerikanaca ili sankcija ili direktnog napada, ne mogu da naprave zavez koji bi im pomogao u opstanku. Tu ima velikih zemalja ne samo malih i siromašnih a svi bi mogli da doprinesu nečim..

SAD

24.11.2019. 15:27

SAD najbogatija i ujedno najzaduženija zemlja sveta, sa ogromnim brojem zaposlenih u vojnoj industriji-direktno ili indirektno. Dovoljni podaci koji govore da moraju da rade to što rade da bi bili to što jesu.

kristalno jasno

24.11.2019. 15:37

Odavno lepsi tekst nisam procitao.Sumorno ali istinito.Samo polako i hitler je mislio.....

ja

24.11.2019. 15:51

Kada se promeni monetarni sistem i kada Kina, Rusija i ostale zemlje odbace u potpunosti dolar, tada da će se amerika raspasti.

Бажда мува рибе

24.11.2019. 16:00

In god they trust....а побише десетине милиона од другог светског наовамо , и даље убијају...Америка је канцер цивилизације..

Dragan Sweden

24.11.2019. 16:16

Amerika, Egleska to su tvorevine koje sire svakakva zla sirom planete. Pljacke, ubistva, terorizam, okupacije, gradjanske ratove ucene i svako drugo zlo, za narode sirom planete.

Saša

24.11.2019. 17:23

Pogledah malopre malo pažljivije tu mapu...fale vam nekoliko država, kao naprimer Mađarska, Čehoslovačka (sad Česka i Slovačka, sve zahvaljujući njima), Poljska, Rumunija...to bi bilo u Evropi, ima ih još.

Mama

24.11.2019. 17:50

Ovo je novinski clanak-konacno istina.Mi nismo hipnotisani kao ostali narodi i vidimo sta nam rade pa novinari treba ovako da pisu ane da brisu prozore prljavom krpom! Cestitke autoru.

Заврам

25.11.2019. 00:04

Честитке од срца "Новостима" и ауторки Ивани Станојевић. Ову истиниту причу о правим разлозима непрестаног ратовања и разарања бројних земља и њихових система на Планети, а које САД безочно представљају као "бригу о демократији и људским правима", сваки грађанин Србије би требало да прочита, упамти, и да истину шири међу познаницима и пријатељима. Додуше, многи од нас су свесни ове западњачке авети, која нам се представља као анђео. Нажалост, има и оних који верују у добру намеру ђавола.