24. novembar  2019. 07.20  | Izvor: RTV

Izložba tapiserija "Tragom niti" u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada

NOVI SAD -

Izložba "Tragom niti" autorke dr Jelene Banjac, istoričarke umetnosti, muzejske savetnice Muzeja grada Novog Sada biće održana u utorak, 26. novembra u 19 časova u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada.

 

Izložba „Tragom nitiˮ rezultat je saradnje dve novosadske ustanove kulture „Ateljea 61ˮ i Muzeja grada Novog Sada, konkretno Odeljenja za savremenu likovnu i primenjenu umetnost u Novom Sadu i zaostavštinu arhitekte Đorđa Tabakovića, poznatije pod nazivom Zavičajna galerija.

Predstavljen je izbor dela osam odabranih novosadskih umetnika druge polovine 20. veka koji su se izrazili u mediju tapiserije, a čija se dela čuvaju u zbirkama obe ustanove. Autori su Boško Petrović, Isidor Vrsajkov, Stevan Maksimović, Miodrag Nedeljković, Milivoj Nikolajević, Mileta Vitorović, Ankica Oprešnik i Milan Kešelj.

Koncept postavke oslanja se na ranije realizovanu izložbu „Ateljea 61ˮ i Galerije likovne umetnosti Poklon zbirke Rajka Mamuzića kojom su problematizovane sličnosti i razlike između tapiserije i slikarstva. Na izložbi „Tragom niti“, pored tapiserija i ulja na platnu, izložena su dela pomenutih autora i u drugim likovnim tehnikama (drvorez, linorez, kamenorez, kolaž).

Ovako koncipirana postavka donosi niz informacija o umetničkom radu zastupljenih autora. Pruža mogućnost celovitije spoznaje ličnih poetika i opusa svakog od njih, kao i uvid u razvoj ideja i umetničkih postupaka do konačne realizacije u materijalu. Pojedina dela predstavljaju pripremne skice za tapiseriju a neka su doslovno prevedena u tapiserijski medij.

Mnogobrojne su veze i analogije između ostvarenja više desetina novosadskih autora po čijim su kartonima izvedene tapiserije a čija se dela čuvaju u bogatim zbirkama Zavičajne galerije i „Ateljea 61ˮ. Izbor dela osam novosadskih autora na izložbi „Tragom nitiˮ predstavlja jednu od mogućih interpretacija i prezentacija njihovog stvaralaštva, afirmaciju zbirke „Ateljea 61ˮ i umetničkog fonda Zavičajne galerije Muzeja grada Novog Sada.

Saradnik na realizaciji: Tatjana Panić, istoričar umetnosti, kustos „Ateljea 61ˮ

Trajanje: 26. novembar 2019 - 6. januar 2020.

Tagovi