Umalo tragedija zbog nemara: Drvo palo na dom na Paliluli, ukućani godinama upozoravali nadležne (FOTO)

Š. Marović

24. 11. 2019. u 00:30

Topola od 60 godina zbog košave obrušila se na Slanačkom putu. Nema povređenih

Умало трагедија због немара: Дрво пало на дом на Палилули, укућани годинама упозоравали надлежне (ФОТО)

Foto: N. Skenderija

DRVO tolope visoko oko 30 metara zbog jakog naleta košave obrušilo se sinoć na kuću u ulici Slanački put 43 na Paliluli! Pukom srećom niko nije nastradao, a pričinjena je veća materijalna šteta, zbog oštećenja na krovu i kapiji objekta. Na trulo drvo vlasnici ove kuće više godinama su upozoravali "Zelenilo", ali ono do nedelje nije našlo za shodno da stablo poseče.

Vinovnik drame bila je porodica Kostovac, čiji dom je urušila topola. Kako su se reporteri "Novosti" u nedelju uverili, drvo staro više od 60 godina prilikom pada polomilo im je crep i polupalo deo krova.

- Sedeli smo u dnevnom boravku majka, komšinica i ja kada smo čuli prasak, a osećaj je bio kao da je pukla eksplozivna naprava. Neko vreme nismo mogli da dođemo sebi od šoka, jer nismo znali šta je u pitanju - za naš list priča Sanela Kostovac, vlasnica kuće na Karaburmi. - Onda smo istrčali napolje i imali šta da vidimo. Drvo je zatvorilo ulicu i direktno bilo naslonjeno na krov.

Komšije su istog trenutka pritrčale u pomoć, a ubrzo su pristigle i ekipe "Zelenila", koje su neko vreme sekle drvo. Topola je, prema rečima stanara ovog dela prestonice, već tri godine trula, ali i pored svih molbi koje su uputili nadležnima niko je nije uklonio.

- Već desetak godina upozoravamo da postoji mogućnost da drvo visoko 30 metara padne. Samo neverovatnom srećom niko nije stradao, jer je ulica dosta prometna i puna ljudi. Zvali smo i slali molbe "Zelenilu", ali smo uvek ostajali kratkih rukava - za naš list priča jedan od žitelja ove ulice. - Rekli su nam da bi seča ovog stabla koštala 1.000 do 1.500 evra, ali i da oni nemaju potrebnu mehanizaciju koja bi rešila problem.

Zbog pada drveta čitava ulica sinoć je bila bez struje, jer su kablovi sa bandera skoro iščupani. Takođe se nakrivio i jedan stub javne rasvete, a ulica je više od sat i po vremena bila neprohodna.

Pored stabla koje je iščupano nalazi se još jedno sličnih dimenzija, a žitelji ovog dela prestonice upozoravaju da ako se ubrzo ne preduzme nešto, moguće je očekivati sličan ishod.

OTPAO LIM SA ZGRADE

JAKI naleti vetra juče su odvalili deo lima koji je ostao da visi na fasadi zgrade u Meštrovićevoj ulici u naselju Braće Jerković. Stanari ove višespratnice kontaktirali su sa komunalnom policijom u vatrogascima, koji su odmah izašli na teren i postavili zaštitnu traku, ali lim koji još nije uklonjen i predstavlja veliku opasnost za prolaznike.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)