Privremena predsednica Bolivije odbacila zahtev o amnestiji Moralesa 1Evo Morales Foto: Beta-AP

Privremena predsednica Bolivije Henin Anjes odbacila je danas nacrt zakona koji su predložili senatori o amnestiji doskorašnjeg predsednika Eva Moralesa, protiv kojeg je pokrenuta istraga za „terorizam“ i „podsticanje pobune“.

„Jasno stavljamo do znanja da svaka osoba koja je počinila zločine, koja ismeva zakone i počinila zloupotrebe, neće biti amnestirana“, rekla je ona.

Privremena vlada Bolivije podnela je u petak krivičnu prijavu Moralesa zbog terorizma i podsticanja pobune.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Bolivije Arturo Muriljo rekao je da se optužnica zasniva na snimku na kojem se navodno čuje kako Morales koordiniše blokade tokom protesta u Boliviji.

Muriljo je rekao da vlada traži maksimalnu kaznu za Moralesa, od 15 do 20 godina zatvora. Morales je prethodno kazao da je snimak „montaža“.

Bolivija je pogodjena teškom političkom krizom otkako je Morales proglasio pobedu na predsedničkim izborima održanim 20. oktobra, uprkos masovnim protestima zbog izborne kradje na kojima su ubijene 32 osobe.

Morales je podneo ostavku 10. novembra pošto ga je vojska pozvala da to učini i sklonio se u Meksiko, ali su potom počele da protestuju njegove pristalice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari