Dostupni linkovi

Pence u nenajavljenom posjetu Iraku


Mike Pence
Mike Pence

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence došao je u nenajavljen posjet Iraku, namijenjen da ohrabri kurdske saveznike i obiđe američke trupe, prenosi AP.

Ovo je posjet najvišeg američkog dužnosnika od kada je predsjednik Donald Trump naredio povlačenje američkih snaga iz Sirije prije dva mjeseca.

Pence je putovao teretnim vojnim avionom da bi očuvao tajnost posjeta i sletio u Irbil da se susretne s predsjednikom iračkog Kurdistana Neširvanom Barzanijem.

Posjet je namijenjen da pruži potporu američkim saveznicima u borbi protiv militantne organizacije "Islamska država" nakon povlačenja američkih snaga iz sjeverne Sirije, kada su američki kurdski saveznici u toj zemlji prepušteni da se sami suoče sa turskom ofenzivom prošlog mjeseca.

Prije Ibrila Pence je bio u iračkoj zračnoj bazi Al Asad, odakle se vjeruje da su američke snage prošlog mjeseca krenule u operaciju u Siriji protiv vođe "Islamske države" Abu Bakra al Bagdadija, koji se pred naletom američkih komandosa digao u zrak.

Bagdadi mrtav, da li je ideologija IDIL-a poražena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Penceov posjet Iraku obavljen je u trenutku kada je ta zemlja zahvaćena valom protesta protiv korupcije.

Najmanje 320 prosvjednika je ubijeno a tisuće su ozlijeđene od kada su nemiri počeli 1. listopada kada su prosvjednici izašli na ulice Bagdada i diljem uglavnom šijitskog juga zemlje kako bi osudili rasprostranjenu korupciju i nedostatak osnovnih usluga usprkos naftnog bogatstva zemlje.

Prosvjedi su pokazali dugo tinjajuće nezadovoljstvo zbog iranskog utjecaja u zemlji, i prosvjednici ciljaju šijitske političke stranke i milicije s bliskim vezama s Teheranom.

XS
SM
MD
LG