VIDEO: U Beogradu završen 51. protest "Jedan od pet miliona"

Protest "Jedan od pet miliona", 51. po redu, završen je večeras oko 20 časova ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu.
Na kraju protesta učesnicima protesta trebalo je da se obrati profesor Raša Karapandža, ali nije bio u mogućnosti te je aktivistkinja "Jedan od pet miliona" Valentina Reković pročitala njegov tekst sa Peščanika pod nazivom "Epilog", objavljen nakon sednice Odbora za profesionalnu etiku u četvrtak.
 
Ispred Ministarstva finansija okupljenima se obratio aktivista "Jedan od pet miliona" Srđan Marković i kazao da su studenti odneli jednu pobedu, ali da ne treba još slaviti. Marković je kazao da se u Ministarstvu finansija nalazi "dokazani lopov" koji zavlači "ruke u naše džepove".
 
Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" krenuli su nešto pre 18:30 časova u šetnju centralnim gradskim ulicama, a kolonu su zajedno predvodili studenti koji su držali pod blokadom zgradu Rektorata i profesori Univerziteta u Beogradu.
 
Prethodno se okupljenima na Platou ispred Filozofskog fakulteta obratio profesor Slobodan Prvanović koji je zahvalio studentima koji su, kako je ocenio, "uspeli da spasu Univerzitet" blokadom zgrade Rektorata. On je zahvalio i profesoru Raši Karapandži jer je 2014. godine doveo u pitanje doktorski rad Siniše Malog.
 
"Parafraziraću Nila Armstronga, ovo je veliki korak za Univerzitet a mali za Srbiju", rekao je Prvanović povodom zaključka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da u doktorskom radu ministra finansija Siniše Malog postoje elementi "neakademskog ponašanja", čime je praktično utvrđeno da je reč o plagijatu.
 
Okupljenima se obratila i profesorka Biljana Stojković, za koju su organizatori kazali da ih je podržavala za vreme blokade Rektorata u septembru. Komentarišući navode da bi pitanje spornog doktorata Malog bilo rešeno i bez blokade Rektorata, Stojković je kazala da "oni koji su bili uz studente znaju da to nije tačno".
 
Prvi protest održan je 8. decembra prošle godine i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.
 
  • Keln

    24.11.2019 10:23
    Bravo protestanti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija