"Nepovoljna situacija za obnovu dijaloga Beograda i Prištine"

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko je u intervjuu za RTS rekao da sada nije najpovoljnija situacija za obnovu pregovora između Beograda i Prištine.

Izvor: RTS

Subota, 23.11.2019.

19:33

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

“Ne mogu da kažem da je sada najpovoljnija situacija za obnovu pregovora. I ovo je potpuno objektivna ocena, jer Rusija ima i ja sam čuo ponekad neke optužbe na račun Rusije da Rusija želi da spreči razgovore”, rekao je Bocan-Harčenko.

Odgovarajući na pitanje, ko je optuživao Rusiju, on je rekao, da je bilo takvih razgovora i da je i iz Prištine čuo izjave da Rusija ne želi pregovore i nema želju da se reši pitanje Kosova zauvek.

"Ova izjava stigla je na adresu Rusije koja je uvek podržavala da se reši to pitanje više nego partneri iz zapadnih zemalja", dodao je Harčenko.

"Između ostalog, mi smatramo da je ova stvar jako važna, pregovarački proces između Beograda i EU u Briselu pod okriljem EU ima takav temelj i podršku u UN. Ali konkretne prilike, sada npr. Priština – dosta je radikalna situacija i razmišljanja i izjave. Još nisu formirani privremeni organi vlasti, sada prema mom mišljenju nema pregovarača, ali još važnije je da od strane Prištine nije bilo nijednog pomaka, nijednog koraka u susret obrazloženim zahtevima Beograda, pre svega ja mislim na tarife, carine", istakao je ruski ambasador.

On je naglasio da su "neophodni preduslovi i samo pregovori i bez nekih vremenskih okvira".

"S obzirom na to da je situacija veoma teška, imam ozbiljne sumnje da je moguće za nekoliko meseci ili za jednu godinu da se reši ovaj problem i to odjednom. Teško je ovo zamisliti", zaključio je Bocan-Harčenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: