Za propuste države iz budžeta se izdvaja 200 miliona evra

Predlog budžeta za narednu godinu predviđa povećanje izdvajanja za plaćanje kazni i penala, koja će u 2020. godini premašiti 22 milijarde dinara i postaviti novi rekord, upozorio je Fiskalni savet.
Za propuste države iz budžeta se izdvaja 200 miliona evra
Foto: Pixabay
To savetodavno telo pozvalo je Vladu Srbije da nađe strateški odgovor na ovaj problem, s obzirom da su se izdvajanja za kazne duplirale u odnosu na 2017. godinu, a da su se isti iznosi upetostručili od 2010. godine.
 
U svojim ocenama predloženog budžeta za predstojeću godinu, Fiskalni savet navodi da je budžetska stavka kazni i penala trenutno jednaka budžetskim plaćanjima poljoprivrednicima, dvostruko veća od subvencija za investitore i višestruko skuplja od svih investicija u zaštitu životne sredine
 
Najveći deo izdataka predstavljaju odštete koje država mora da plati zbog povreda ugovora, poput onih za neizvršenu obavezu po osnovu koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega privatnim kompanijama, kojima je 2014. godine isplaćeno 1,6 milijardi dinara.
 
Iako je država navela da je deo predviđenih sredstava namenjen velikom sporu za obeštećenje Energo-Zelene, "izvesno je da je država izgubila još neki veliki sudski spor ili međunarodnu arbitražu", navodi Fiskalni savet.
 
Najveći izvor ove vrste upravo jesu odštete za povrede ugovora i tužbe investitora.
 
U dokumentu se navodi i da se za ovaj segment potrošnje godinama troši više nego što se planira budžetom, svake godine premaši okvir za milijarde dinara, što znači da konačni iznos može biti još viši.
 
"Budžet i prateća dokumentacija još jednom ne prikazuju ni u osnovnim crtama razloge i slučajeve za isplatu visokih kazni po rešenju domaćih i inostranih sudova. Mogu se videti samo budžetski korisnici koji su nosioci ovih troškova, a iznosi su prikazani sumarno - kao zbirne vrednosti po razdelima budžeta", navodi se u oceni.
 
Najveće kazne i penale, prema predlogu budžeta, platiće Ministarstvo finansija (13,6 milijardi, sudovi (2,5 milijardi), Ministarstva unutrašnjih poslova, pravde i odbrane (svaki po više od milijardu).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija