23. novembar  2019. 14.27  | Izvor: RTV (Srđan Basić)

Fondacija "Privrednik" dovela oko 50 mladih iz Srbije u Mađarsku

BUDIMPEŠTA -

Upoznavanje s kulturnim nasleđem Srba u Mađarskoj bio je glavni razlog posete blizu 50 devojaka i mladića iz Srbije, koje su u Budimpeštu doveli Humanitarna organizacija „Privrednik“ i Udruženje hraniteljskih porodica iz Sremske Kamenice.

Danas im je prva stanica bio Srpski kulturni i dokumentacioni centar, gde ih je pozdravio vršilac dužnosti predsednika Milan Đurić. On je goste, s predsednikom „Privrednika“ dr Jovanom Radićem na čelu, upoznao sa viševekovnom kulturom i tradicijom pripadnika srpske nacionalne zajednice, koji na prostoru mađarske prestonice i nekoliko okolnih naselja, živi još od Velike seobe pod vođstvom patrijarha Aresenija Trećeg Čarnojevića.

budim43

Prema rečima Radića „Privrednik“, sa istoimenom fondacijom, postoji više decenija, a 1993. se reorganizovao i od tada iškolovao više od 40.000 siromašne dece. Na ovogodišnjem saboru, održanom u Beogradu, ujedinile su se organizacije koje deluju u Novom Sadu, Zagrebu i Banjaluci, a očekuje se skorašnji pristup i ogranka Srpskog privrednog društva iz Crne Gore.

„Pored toga što se teritorijalno širimo na sav etnički prostor gde živi srpski narod, svi studenti sa Kosova i Metohije koji ispunjavaju kriterijume Privrednika – pre svega da imaju dobre ocene i potiču iz siromašnih porodica – dobili su stipendije“, ukazao je Radić.

budimpesta

„Privrednik“, sem te materijalne pomoći, omogućava svojim pitomcima učenje nekog od svetskih jezika, stručno usavršavanje u inostranstvu i učešće u naučno-istraživačkim projektima. Fondacija je ove godine potpisala protokol o saradnji sa Udruženjem hraniteljskih porodica „Sremska Kamenica“, kako bi pomogla toj deci bez roditelja, ali i njihovim starateljima.

U programu boravka u Mađarskoj grupe mladih okupljenih oko „Privrednika“ nalaze se i posete Srpskom crkvenom muzeju u Sentandreji, Srpskoj crkvi u Budimpešti i čuvenom „Tekelijanumu“, zadužbini velikog srpskog dobrotvora Save Tekelije.