Albanci žele dominaciju na Balkanu i neće se smiriti dok im to ne uspe, samo glup čovek to ne vidi: Vučić za Figaro o zlu Velika Albanija

Tanjug

23. 11. 2019. u 13:45

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za današnji francuski dnevnik "Figaro" da Priština ne čini ništa da se pronađe kompromisno rešenje

Албанци желе доминацију на Балкану и неће се смирити док им то не успе, само глуп човек то не види: Вучић за Фигаро о злу Велика Албанија

Screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za današnji francuski dnevnik "Figaro" da Priština ne čini ništa da se pronađe kompromisno rešenje i naglasio da veoma ceni što šef francuske države Emanuel Makron ulaže napore u nešto za šta niko ne garantuje politički uspeh.

Upitan za nedavni sastanak sa Hašimom Tačijem, koji je priredio francuski predsednik Emanuel Makron na marginama "Mirovne konferencije" u Parizu, Vučić je rekao da nije veliki optimista za mogućnost za postizanje rešenja.

- Stalno smo pokušavali da nađemo kompromisno rešenje, ali se prištinska strana nije uopšte trudila, jer želi samo da se dopadne svom javnom mnjenju. Žele da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a zauzvrat Srbija ne bi dobila ništa - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je ideja razgraničenja, odnosno razmene teritorija još aktuelna, Vučić je odgovorio sa "ne", a upitan šta bi želeo da dobije za priznanje nezavisnosti Kosova, rekao je da se trenutno takvo pitanje ne postavlja.

- Priština je odlučila da uvede takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije kako bi nas naterala da priznamo bezuslovno nezavisnost Kosova. To nije civilizovano ponašanje. Ako odgovorni na Kosovu misle da njihovo stalno ucenjivanje može da donese rezultate - varaju se! Potpisali smo aprila 2013. u Briselu sporazum sa njima koji garantuje formiranje Zajednice srpskih opština. Nisu ga ni primenili i umesto toga izmišljaju neistine kako bi narušili naš imidž - rekao je Vučić.

Situacija, ocenjuje Vučić, krajnje je teška.

Vučić je rekao da ceni što predsednik Francuske Emanuel Makron ulaže lične napore u nešto za šta niko ne može garantovati uspeh.

- On je hrabar. Angažuje se oko važnih pitanja iako imaju male šanse da se politički isplate - rekao je Vučić.

Novinar "Figaroa" osvrnuo se i na ideju Velike Albanije i upitao da li i dalje postoji, a Vučić je ukazao da Albanci i dalje imaju takve težnje.

- To žele i samo glupe osobe to ne vide. Ponekad bi rekli da će se ujediniti pod krovom EU, a ponekad na drugi način, ali nikada nisu odustali od te ideje. Pogledajte Aljbina Kurtija koji je pobedio na izborima. Sedi, prilikom slikanja, a iza njega nema zastave takozvanog Kosova, već Albanije. I svi ambasadori, uključujući američkog i britanskog, seli su sa njim i pozirali ispred albanske zastave i to im nije smetalo - kazao je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da su od rata sa NATO 1999. godine Srbi u stalnoj defanzivi, a paralelno s tim Abanci su njihov dobar imidž, koji je stvorila propaganda NATO, koristili da postignu svoje ciljeve.

- Uspostavili su nove nacionalne interese koji imaju za cilj dominaciju na Balkanu. Tako je 28. novembar nacionalni praznik Albanije, a Kurti je već najavio veliki marš ka Tirani. Napao je i Edija Ramu pošto se Kurti protivi politici saradnje na Balkanu koju podržava albanski premijer - rekao je Vučić.

Kada je reč o odnosima sa Hrvatskom, Vučić je rekao da želi da ih poboljša, jer, strateški gledano, kako kaže, Srbi i Hrvati nemaju razloga da se spore. Upitan za odnose sa Slovencima rekao je da postoje izvanredni odnosi i da Slovenci imaju probleme sa Hrvatima, ali ne sa Srbijom. Što se Bosne i Hercegovine tiče kaže da Srbija čini sve što može da bude veoma konstruktivni partner - kao što to čini i sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

- Zahvalan sam albanskom premijeru Rami i severnomakedonskom premijeru Zoranu Zaevu što su sa mnom pokrenuli projekat koji mnogi nazivaju "Mini Šengenom", a koji predviđa slobodan protok između naših zemalja - rekao je Vučić.

Upitan šta kaže Srbima koji žele priključenje Republike Srpske Srbiji, Vučić je odgovorio da Srbija mnogo investira u Srpsku, ali da priznaje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i "tačka".

Na pitanje kakvi su odnosi Francuske i Srbije kazao je da smatra da je poseta Makrona Beogradu bila istorijska.

- Izazvao je istinsku i duboku emociju kod Srba govoreći na našem jeziku pred spomenikom Francuskoj na Kalemegdanu. Činjenice da je "Vansi" preuzeo naš aerodrom, da "Suez" brine o našoj javnoj administraciji i da Francuzi investiraju u Srbiju su veoma važne za našu budućnost - objasnio je Vučić.

Upitan za članstvo Srbije u EU je podvukao da je to strateški cilj Srbije i da je to nešto o čemu je najviše govorio sa predsednikom Makronom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (79)

Marija

23.11.2019. 14:02

Albanci snevaju fantazmicni san o Velikoj Albaniji koji nikada nije naisao na podrsku svetskih sila, bez kojih se taj san ne moze realizovati u stvarnost!

Rose25

23.11.2019. 14:08

Stl godina Albanci žele tu Veliku Albaniji i neće je dobiti još sto godina, posebno ne sada.

Daliborka

23.11.2019. 14:10

Vučić je rekao istinu,ma kako da zvučala i odjekiivala Parizom to je prava istina.

Zeljko85

23.11.2019. 14:11

Potpisali smo sa Albancima 2013. u Briselu sporazum koji garantuje formiranje Zajednice srpskih opština, i dok se to ne ispuni neće biti nikakvog pomaka, a naravno o Velikoj Albaniji mogu samo da sanjaju.

Dama bez blama

23.11.2019. 14:25

Ajmo realno, ljudi. Albanci imaju te zamisli, ok, svi mi generalno zelimo vece drzave i mi Srbi bi voleli da se vrate Dusanove granice, ali albanci nemaju te vojne potencijalne mogucnosti da to i ostvare. Tim idejama bi mogli da dovedu svoj narod u opasnu poziciju, jer ne mogu oni da ratuju sa celim Balkanom, bili bi zgazeni za tri dana, da ne pocenjujem, pa da napisem za dan.

Ceda

23.11.2019. 14:26

Pristina mora poceti da se ponasa civilozovano kako bi se napravio neki pomak u postizanju kompromisnog resenja pitanja KiM.

Miki

23.11.2019. 14:35

Samo glup i lud to ne vidi. Albanija jeste veliko zlo koje hoce da zavlada Balkanom ali joj Srbija to nece dopustiti!

Branko

23.11.2019. 14:42

Nije toliki problem što Haradinaj, Kurti i Rama govore o želji da se izbrišu granice između tzv. Kosova i Albanije koliki je problem što i EU i SAD ne osuđuju takve izjave.

Nn

23.11.2019. 15:06

Albanci imaju sebicne ciljeve i cine sve da ih ostvare, ne obaziru se na jedinstvo regiona i koliko bi to znacajno bilo.

Pera Zvrk

23.11.2019. 15:06

Dobro ak je to tako predsednice kao sto vi kazete,sta Srbija preduzima da se to ne desi?Zasto nikada ne spominjete Rezoluciju 1244 i ne proglasite Kosvo okupiranom teritorijom Srbije?

Maja

23.11.2019. 15:11

Borićemo se svim sredstvima protiv nakazne i veštačke tvorevine zvane ''Velika Albanija''. To ne postoji i nikad neće postojati.

Ana S

23.11.2019. 15:18

Prema Rezoluciji 1244 Kosovo je deo Srbije! Krajnje je vreme da Albanci to shvate!

milos

23.11.2019. 15:18

Uvek treba reci istinu. Siguran sam da se predsednik nikada nece odreci KIM i narod na KIM to zna, zato je i dao apsolutnu podrsku predsedniku.

Don Roške

23.11.2019. 15:19

“Mali Šengen” je greška po tome što će sve više albanaca da se ubacuje u Srbiju i osvaja je povećanjem svog stanovništva na području Srbije. Na isti način kako je postalo današnje Kosovo i može se očekivati da će takvih slučajeva bit malo više u budućnosti. Umesto “Malog Šengena” Srbija bi trebalo da donese zakon o zabrani kupovanja nekretnina svim Albancima i da im zatvori svoje granice. Znači potpuno suprotno od ”Malog Šengena”.

Janko

23.11.2019. 15:36

Srbija ce insistirati na kompromisnom resenju, EU treba da prepozna Srbiju kao partnera za resavanje pitanja KiM.

star

23.11.2019. 15:50

Veliko zlo se sprema nad Evropom u vidu stvaranja velike Albanije, mora se međunarodna zajednica oglasiti povodom ovoga, jer nam se ne piše dobro.

Анти Антифа

23.11.2019. 16:17

Да би то спречио наш председник им је широм отворио границе кроз "мали шенген". Политички геније каквог овај народ није имао и историју. Резултати његовог председниковања су видљиви голим оком

Dado7911

23.11.2019. 16:37

Šiptari imaju bolesne ciljeve o nekakvoj velikoj albanije koja postoji samo u njihovim glavama!

Stari Beograđanin

23.11.2019. 16:39

Ako si toliko dalekovidan i predviđaš dominaciju Alanaca na Balkanu zašto se onda udružuješ sa Albancima i Makedoncima koji će uskoro biti pod albanskom čizmom i stvaraš tzv. "Mali Šengen"? Ili nam opet zbog nekih tvojih narodu nedokučivih interesa bacaš prašinu u oči? Zaista tvoje delovanje i današnji naslov tvoje izjave nekako ne pašu- možda si baš nas Srbe smatrao glupima? Dokle ćemo tako- do dolazećih izbora?

dzo

23.11.2019. 17:03

Formiranje Zajednice srpskih opština, i dok se to ne ispuni neće biti nikakvog pomaka, a naravno o Velikoj Albaniji mogu samo da sanjaju.

Miki

23.11.2019. 17:24

Sve dok im Amerika daje vetar u ledja , Albanci ce teziti stvaranju Velike Albanije.

Tanja

23.11.2019. 17:32

Albanija ima strasne i opasne planove za Balkan, ali jacanje i snaga Srbije im to nece dozvoliti!

Milan

23.11.2019. 17:32

Nikada se Srbija neće odreći Kosova.Ne damo ono što je naše.Uzalud Albancima sve laži,pretnje,pritisci.

Milica

23.11.2019. 17:45

Nista "Veliko" nije proslo kroz vekove na Balkanu pa nece ni "Velika Albanija" , vreme je da i ostali lideri regiona shvate ono sto je Vucic vec shvatio i predlozio , ne moramo biti u jednoj zemlji da bi stvorili vece trziste sa oko 20 miliona stanovnika koje ce funkcionisati sa istim pravilom za sve a time ubzati protok ljudi , robe i kapitala.

Jana

23.11.2019. 17:51

Projekat Albanaca da vladaju ovim regionom star je decenijama. Samo im Srbija neće dopustiti da nam otmu deo države.

Vlada

23.11.2019. 17:59

Nedopustivo je stvaranje Velike Albanije i to na uštrb drugih država Balkana,Evropa jednostavno to ne sme da dopusti.

Acko

23.11.2019. 18:00

Sa Albancima je bukvalno nemoguce saradjivati, jer je njima svaki dogovor samo slovo na papiru.

Boki

23.11.2019. 19:25

KiM ce ovek biti deo nase zemlje,svidelo se to njima ili ne.Predsednik se ta to bori i zalaze!

Igor

23.11.2019. 19:44

Mnogi su to već uvideli,nadamo se da će se sprećiti širenje albanskog zla na Balkanu.

Односно

23.11.2019. 21:45

@Jeca - Док не буду "смирени". А има дана и за то!

Zora Jović

23.11.2019. 20:21

Priština je jako uporna u tome da žele da ih mi priznamo kao nezavisnu državu,e mi ćemo biti još više uporniji u tome da ih nikada ne priznamo,pa da vidimo do kada će sve to da traje. Za razgovor spremni ali za priznanje ne.

Milica

23.11.2019. 20:23

Naša zemlja svakim danom sve više dokazuje da je naša diplomatska borba za Kosovo i Metohiju opravdana,i to ne može niko da nam ospori. Ne može jedna strana da dobije sve,a druga ništa i toga se čvrsto držimo.

Миле миле

23.11.2019. 20:53

Они никада и нису били за компромисе..Траже признање Косова, а ми то никада нећемо урадити!

sasa

23.11.2019. 21:13

Nas predsednik je uvek za saradnju , dok Pristinske vlasti to negoduju.Hvala Makronu za sve sto je pokusao da ucini za nas narod.

Miso.Pec

23.11.2019. 22:14

Pitao bih šta je bilo sa dugo najavljivanim kontramerama na Prištinske takse,priča o nekakvom priznavanju Kosovske nezavisnosti a gde nam za uzvrat ne nude ništa,svi iz medjunarodne zajednice i iz Prištine moraju da shvate da Srbija nikada neće niti jedan metar Kosmetske zemlje priznati za nezavisno Kosovo.

Bozidar

23.11.2019. 22:38

Oni nam ne daju da idemo na Kosovu a ovi sa komentarima kazu da je nase ? Imamo granicu na Jarinje to je sigurno ! Do tuda mozete a vise ni korak dalje !!

РОБИА

23.11.2019. 22:40

Ма доста ие три дана и ето им г де су ! У коритима за Италиу !

MAKSS84

23.11.2019. 23:31

Albanci svoje lose ponasanje neprestano ispoljavaju nad Srbima i to medjunaraona zajednica ne vidi ili ne zeli da vidi.

Jana

23.11.2019. 23:42

Svi dobro znamo da je jedini cilj Albanaca stvaranje velike Albanije. nije njima kompromis ni na kraj pameti.

Gaga

24.11.2019. 00:17

Ko zna, da se stvari nisu od 2012 promenile iz korena, niko ne može da garantuje da albanci ne bi dominirali Balkanom.

Goran

24.11.2019. 07:10

Želje i. Ogućnosti su dijametralno suprotne stvari. Lider u regionu je Srbija i to je činjenično stanje.

Nena

24.11.2019. 08:43

Albanci su od samog početka odbijali kompromis, njihov krajnji cilj je potpuna dominacija u regionu. Ne smemo popustiti pred njima i to im dozvoliti!

Savo

24.11.2019. 09:16

Nacija koja je stvorena u 20 veku i koja poslusno izvrsava naredbe zapadnih sila, moze platiti vrlo visoku cenu za slepo izvrsavanje naloga.