Da li ćemo maline brati i za Božić ili će sneg uništiti sve?

Miholjsko leto se ne predaje, što je širom Srbije uslovilo cvetanje kad mu vreme nije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 23.11.2019.

13:00

Da li ćemo maline brati i za Božić ili će sneg uništiti sve?
Foto: Depositphotos, Ryhor

Ivanjički malinjaci su se zacrveneli kao da je jun, međutim da li će zbog toga imati šta da se obere sledeće sezone veliko je pitanje.

"Na granama ima još i zlenih pupoljaka, a kako je krenulo možda ćemo maline brati i za Božić. Ko zna kakav će onda rod biti u junu sledeće godine, možda od maline neće biti ništa", rekao je proizvođač Dobrivoje Radović za RINU.

Međutim, stručnjaci sa Instituta za voćarstvo u Čačku kažu da nema razloga za preteranu brigu, jer su sorte vilamet i miker fakultativno dvorodne.

"Posle perioda izvesnog kraćeg zahlađenja, ako se pojave visoke temperature, obavezno u svakoj godini dolazi i do plodonošenja, uglavnom u gornjoj trećini izdanaka. Tako da procvat u ivanjičkim malinjacima nije neuobičajena pojava", rekao je dr Aleksandar Leposvić.

Zabrinuti proizvođači se ovih dana učestalo javljaju u Institut, a Leposavić ističe da novembarski procvat neće dovesti do smanjenog seledećeg prinosa.

"Apsolutno nema razloga za brigu, s obzirom da će vršni deo sledeće godine odseći, a malina će plodonositi na donjem i srednjem delu izdanaka", kaže Leposavić i dodaje da jedini problem koji naši proizvođači mogu imati jeste pojava vlažnog i teškog snega koji mehanički može oštetiti biljku, jer vegetacija je dosta produžena i ima dosta lisne mase pa može doći i do lomljena izdanaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: