Najnovije vesti
Vesti Društvo
"Test iz matematike sam dobio preko društvenih mreža od druga, koji je sin optuženog": Saslušan srednjoškolac povodom AFERE MALA MATURA

"Test iz matematike sam dobio preko društvenih mreža od druga, koji je sin optuženog": Saslušan srednjoškolac povodom AFERE MALA MATURA

Saslušanjem svedoka juče je u Višem sudu u Beogradu nastavljeno suđenje Igoru Stamenkoviću, mašinisti rotoštampe u "Politici a.d." , koji je optužen da je u junu ove godine ukrao test iz matematike za malu maturu, a koji se inače brani sa slobode.

 beograd, mala matura, matematika, učenici, đaci, test Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija
beograd, mala matura, matematika, učenici, đaci, test

Na prošlom pretresu Stamenković se nije pojavio zbog zdravstvenih problema, a juče je došao u sud, gde je rekao da je sposoban da prati suđenje i da je otpušten iz bolnice posle šest dana ležanja. Sud je juče saslušao četrnaestogodišnjeg L. V. koji je u sudnicu došao sa ocem M. V.

- Test sam dobio preko društvenih mreža od druga, koji je sin optuženog. On mi je kazao da je to test iz matematike i ja sam ga proširio dalje. Ali, već ujutro, video sam u novinama da je test "provaljen" i da je matura otkazana, što nam je kasnije potvrđeno i u školi - rekao je svedok.

Pročitajte još

Na pitanje tužioca kakav je test dobio od Stamenkovićevog sina, svedok je odgovorio da je pisan rukom.

Protest tadašnjih osmaka zbog provaljenog testa iz matematike na maloj maturi
Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
Protest tadašnjih osmaka zbog provaljenog testa iz matematike na maloj maturi

- Bio je pisan rukom, na običnom papiru. Bili su tu zadaci i mislim i rešenja - dodao je on.

Svedok kaže da, kada je dobio test, nije ga shvatio ozbiljno, jer je i pre toga, društvenim mrežama "protutnjalo" mnogo testova za polaganje male mature.

- Svi učenici u školi pričali su kako mogu da nađu testove za maturu. Dobijali smo ih i širili po društvenim mrežama, ali ne znam da li su bili pravi ili lažni - rekao je on.

Pročitajte još

Suđenje se nastavlja u decembru saslušanjem Stamenkovićeve supruge, sina, kao i dvojice kolega sa posla.

Podsetimo, Stamenković, inače, otac tadašnjeg osmaka iz Osnovne škole "Karađorđe" u svojoj odbrani je rekao da nije kriv i da odbija optužbu u celosti. Prilikom saslušanja je priznao policiji da je tokom procesa štampanja testova za malu maturu iskoristio zastoj u radu štamparske mašine.

Stamenković je, dok su drugi popravljali mašinu uzeo test iz matematike, otišao u toalet i tamo ga slikao mobilnim telefonom. U svojoj odbrani je tvrdio da iz štamparije nije uzeo test, već je izneo prazan papir kako bi ga upotrebio umesto toalet-papira.

Pročitajte još

Zbog čitave afere najviše su propatili tadašnji osmaci, s obzirom na to da je polaganje matematike bilo odloženo za jedan dan, a đaci su to saznali kada su ujutru već došli na polaganje prema prvenstvenom planu. To je izazvalo ogroman revolt tada budućih srednjoškola koji su zbog toga danima protestovali ispred zgrade Ministarstva prosvete, kao i šetnjama korz centar Beograda.