Optuženi za poreske prevare: Gugl pristao da plati kaznu od skoro milijardu evra

Francuska vlada i Gugl postigli su nagodbu po kojoj Gugl treba da plati kaznu u iznosu od 945 miliona evra kako bi izbegao sudski progon zbog poreskih prevara.

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.11.2019.

12:30

Optuženi za poreske prevare: Gugl pristao da plati kaznu od skoro milijardu evra
Foto: Depositphotos, lucidwaters

Pariski sud je odobrio nagodbu u kojoj kompanija treba da plati 500 miliona evra zbog optužbi za utaju poreza i dodatnih 465 miliona evra za naknadu štete francuskoj poreskoj upravi.

Time je zaključena istraga francuskih institucija koje traju od 2015. Poreski istražitelji zaključili su da Gugl nije ispunio svoje poreske obveze neprijavljivanjem poslovanja u Francuskoj, prenosi Kapital.

Francuska minstarka pravde Nikol Belube i ministar za proračun Gerald Darmanin utvrdili su kako je konačno rešen spor s Googleom kroz pregovore o nagodbi koji su trajali godinu dana.

Gugl inače svoje poslovanje u Evropi obavlja preko svoje firme registrovane u Irskoj gde plaća porez na dobit po stopi od 12.5 odsto.

To je inače uobičajena praksa multinacionalnih kompanija koje svoje poslovanje u Evropi registruju preko jedne od članica Evropske unije i gde u pravilu plaćaju najniži porez.

Takvo poslovanje neprihvatljivo je članicama Evropske unije i zato se pokušava da se postigne međunarodni dogovor kroz OECD o oporezivanju digitalnih firmi.

Kako se s dogovorom odugovlači, iz Evropske komisije su najavili uvođenje poreza od 3 odsto na dobit multinacionalnim digitalnim kompanijama koje posluju u Evropi a uglavnom su iz SAD i delom iz Kine.

Francuska je u junu je uvela porez od 3 odsto tehnološkim divovima poput Fejsbuka i Amazona

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: