Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
SPISAK PROBLEMA SVE DUŽI I ALARMANTNIJI Socijalnim službama u BiH nedostaje kadar, novac, smeštajni kapaciteti

SPISAK PROBLEMA SVE DUŽI I ALARMANTNIJI Socijalnim službama u BiH nedostaje kadar, novac, smeštajni kapaciteti

Loši zakoni i još lošija primena, te problemi sa primenom u praksi, izražen problem siromaštva i zaštite prava građana u ruralnim sredinama, izrazito nizak iznos dečjeg dodatka, kašnjenje u isplati novčanih davanja, ali i sve više korisnika, posebno starijih i osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama.

centar-za-socijalni-rad-BL-01-foto-S-PASALIC Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
centar-za-socijalni-rad-BL-01-foto-S-PASALIC

To su neki od glavnih problema koji su zajednički za sve centre i službe za socijalni rad u BiH, a koji se odnose na ostvarivanje prava njihovih korisnika.

Na to ukazuju iz institucije Ombudsmana za ljudska prava u BiH u najnovijem Specijalnom izveštaju o stanju i problemima sa kojima se susreću ove službe.

Spisak problema u funkcionisanju na koje su se ombudsmenima požalili i iz ovih centara je i duži i alarmantan – nedostatak stručnog kadra, nedovoljni smeštajni kapaciteti, loša tehnička opremljenost, loši uslovi rada, nemogućnost planiranja budžeta, male plate, neplaćanje prekovremenog rada i dežurstva, profesionalno sagorevanje, nedostatak stalne obuke, nametanje novih nadležnosti, negativna percepcija građana, korisnika, medija,…

Predstavljajući ovaj izveštaj, iz institucije Ombudsmana poručili su juče da je zbog svega ovoga hitno neophodno povećati i osnažiti kapacitete ovih centara, piše Srpskainfo.

Ombudsman za ljudska prava Jasminka Džumhur ocenjuje da je stanje alarmantno, prvenstveno jer su ove ustanove budžetski korisnici.

– Ne sme se štedeti na ovoj oblasti, te je potreban institucionalan pristup rešavanju problema – rekla je ona, dodajući da je ovaj izveštaj dobar instrument za izvršnu vlast na svim nivoima u BiH da pronađe adekvatna rešenja za sve probleme koji su evidentni i predstavljeni u izveštaju.

Ombudsmani su upozorili i da su ugroženi svi koji se bave javnim poslovima, te da bi napad na ove ljude trebao da bude krivično delo.

Zabrinutost za bezbednost na radnom mestu, gde ne postoji adekvatno fizičko obezbeđenje, jedan je od problema na koje ukazuju upravo socijalni radnici širom BiH.

– Veliki problem je i loša finansijska situacija, jer su potrebna mnogo veća ulaganja u ovu oblast. Osim toga, izostaje i adekvatna saradnja centara s relevantnim institucijama, a veliki problem je i uvođenje novih nadležnosti, bez adekvatne naknade – istakao je Ombudsman Ljubinko Mitrović.

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija

Iz ove institucije upozorili su i da se u BiH zapravo ne razume koliko je značajna profesija socijalnog radnika, te da je hitno potrebna veća kadrovska i tehnička opremljenost, ali i da se stručnim radnicima obezbedi supervizija, koja podrazumeva posebnu edukativnu, razvojnu i metodu podrške zaposlenima. Ona omogućava, između ostalog, osobi da se oslobodi napetosti i teskobe i da izgrađuje stručni identitet.

Među brojnim preporukama koje su ombudsmani dali u ovom izveštaju, navodi se i da je potrebno nadograditi i baze podataka korisnika prava iz socijalne zaštite, ali i predložiti odgovarajuća zakonska rešenja da se obezbedi bezuslovna i besplatna zdravstvena zaštita.

Ombudsman Nives Jukić upozorila je da je veliki problem i to što su u centrima “često smešteni duševni bolesnici, za koje je potrebno adekvatno liječenje od nadležne zdravstvene ustanove”.

Prosečno 120 žalbi godišnje

Predmeti registrovani u instituciji ombudsmana uglavnom se tiču prava dece, ekonomskih i socijalnih prava i prava osoba sa invaliditetom. Često se među registrovanim predmetima kao odgovorne strane javljaju upravo centri ili službe za socijalnu zaštitu, navodi se u specijalnom izveštaju.

Posljednjih nekoliko godina ova institucije u prosjeku zaprimi oko 120 žalbi na rad ovih centara ili službi. Ove godine do 10. oktobra već je bilo 96 predmeta u kojima su odgovorne strane ovi centri.