Hrana i piće

Mafin jednog Alekseja

Mafin jednog Alekseja
Foto: Dragan Čulić | Mafin jednog Alekseja

Spontane situacije često tjeraju na razmišljanje, a kada je kratko vrijeme potrebno za donošenje odluke, onda adrenalin radi 300 na sat. Naše razmišljanje dogodilo se kada smo prvi put pozvani kod Gavrića u goste. 'Ajde super, pomislili smo, biće dobro druženje, dobro se slažemo i djeca se "dinamično" igraju. I onda - bum.

Sjetio sam se kako je njihov tata jednom prilikom rekao kako dvoje djece, beba i sin od šest godina, imaju alergiju na mlijeko i jaja. Iskreno, nisam se susretao s tim problemom. Adrenalin je proradio! Šta slatko kupiti i gdje?! Nemamo puno vremena do polaska. Ne možemo praznih ruku, nema govora, a nije ni red.

Pomislim - godina 2019, neko kulinarsko predznanje imam, pa valjda ću smisliti neko rješenje. Zadatak je postavljen - napraviti nešto posebno za Gavriće. Mafin?! Da! Želimo da bude nešto domaće, mora se napraviti i ohladiti u roku od sat vremena i moramo smisliti kako to sve transportovati. Tada je nastao, sada već čuveni, Aleksejev mafin. Bez mlijeka, bez jaja, koristeći samo kvalitetan kakao, kombinaciju dva šećera, vaniliju i ostale sastojke dobili smo mafin koji je cijeli stan ispunio mirisom koji se tu dugo zadržao.

Mafin je neobično ljepljiv i sočan. Čak je još ukusniji bio dva dana nakon pečenja, što je odlično, jer znači da ga možete pripremiti ranije ukoliko imate nešto planirano. Za transport mafina poslužila je kutija od cipela. Obložili smo je folijom, ubacili unutra salvete raznih boja koje su poslužile kako se mafini ne bi slijepili. Na kraju je sve izgledalo i ispalo odlično. Kao da je pripremano danima unazad. Sjećam se da je dječakova reakcija bila da je mafin sjajan, uz neponovljiv izraz lica. Bilo je možda i malo ponosa, ipak, to je samo njegov kolač, samo njemu u čast, kao malo priznanje za njegovu borbu koju vodi sa zlom alergijom. Mafin za hrabrog, veselog ali vrlo skromnog dječaka koji je puno puta morao gledati ono što njegovi drugari jedu i misliti kakvog je okusa. Oni koji su se suočili s takvom situacijom znaju koliko je to teško, a pogotovo ako u jednoj porodici imaš dvoje djece s problemom alergija. Bili smo srećni što smo na neki način uljepšali njihovo jedno veče.

Mafin je bio pun pogodak pa smo ga ponovili još nekoliko puta. Jednom smo mu dodali glazuru od šećera u prahu i soka limete, a kada smo slavili rođendan, pored zvanične torte postojala je jedna mala, nezvanična. Kore su napravljene od smjese za mafin, a filovali smo je kremom od krem sira i vanilije, jer je u međuvremenu Aleksej pobijedio zlu alergiju na mlijeko i mliječne proizvode.

Ono što je sigurno, alergija na jaja i mlijeko nije rijetka i mnogo roditelja muku muči s pronalaženjem namirnica koje odgovaraju njihovoj djeci. Proizvodi koji ne sadrže jaja i mlijeko često su, nažalost, puno skuplji od ostalih.

Prema mišljenju stručnjaka, biljni napici poput zobenog, kokosovog ili rižinog mlijeka nisu adekvatna zamjena za kravlje mlijeko. Ako je dijete alergično na kravlje, a samim tim i na kozje mlijeko, jedina primjerena zamjena je medicinska hrana, obogaćeno sojino mlijeko za djecu stariju od godinu dana ili u krajnjem slučaju, ako niti jedno od toga, daju mu se prilagođeni suplementi kalcijuma i vitamina.

ALEKSEJEV MAFIN

Neophodni sastojci:

  • 300 g brašna
  • 100 g bijelog šećera
  • 100 g neprerađenog smeđeg šećera
  • 115 kakaoa
  • 110 grama ulja (suncokret, ne maslinovo)
  • 360 g vode
  • 1 i po kašika za čaj sode bikarbone
  • pola čajne kašike soli
  • 1 i po kašika vanila ekstrakta
  • Naribati koru jedne cijele narandže ukoliko želite jafa efekat (paziti da se ne renda i bijeli dio kore jer onda bude gorko)

Priprema

  • Zagrijati rernu na 200 bez ventilatora). Ubaciti silikonske korpice u kalup za mafine.
  • U velikoj posudi prosijati zajedno brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i so. Dodati šećer i sve lijepo promiješati. Dodati vodu, ulje i vanilu (ribanu koru narandže) i sve lijepo promiješati.
  • Sipati smjesu u korpice da dvije trećine budu napunjene. Najlakše je sipati kašikom za sladoled.
  • Peći oko 25 minuta.
  • Ukrasiti šećerom u prahu ili po želji.

Ovaj recept je poklon za sve one koji se još bore s ovim problemom, a vole da pojedu nešto slatko. Mislim, ko ne voli...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije