Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
KREDIT ZA ZAŠTITU OD POPLAVA Za nastavak izgradnje nasipa 19 MILIONA EVRA

KREDIT ZA ZAŠTITU OD POPLAVA Za nastavak izgradnje nasipa 19 MILIONA EVRA

Savet ministara u tehničkom mandatu utvrdio je danas predlog ugovora o finansiranju projekta zaštite od poplava u Republici Srpskoj sa 19 miliona evra, sa rokom otplate 25 godina, uključujući grejs-period od pet godina.

poplave Prijedor Foto: Bojana Majstorović / RAS Srbija
poplave Prijedor

Sporazum se zaključuje između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke (EIB”, saopšteno je iz Saveta ministara nakon današnje vanredne telefonske sjednice.

Reč je o drugoj fazi realizacije projekta mere zaštite od poplava u Republici Srpskoj, u okviru koje će biti nastavljena izgradnja nasipa u opštinama u prioritetnim područjima.

Ukupna vrednost ove faze realizacije projekta procenjena je na 41,83 miliona evra. Uz 19 miliona evra kredita od EIB, od domaćeg doprinosa i iz drugih izvora biće obezbeđeno još 22,08 miliona evra. Predlog ugovora će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsedništvu BiH u dalju proceduru, uz predlog da za potpisnika odredi ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevandu.

Savet ministara usvojio je inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju projekta “Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj – dva” između BiH i Republike Srpske i EIB u iznosu 30 miliona evra.

Projekt se odnosi na izgradnju i obnovu infrastrukture za vodosnabdevanje, otpadne i olujne vode na području 34 opštine u Republici Srpskoj, u periodu od 2020. do 2024. godine. Cilj projekta je obezbeđivanje odgovarajućih usluga vodosnabdevanja i kanalizacije za više od 216.000 stanovnika.