Najnovije vesti
Vesti Politika
Rektorka: Odluka BU o doktoratu Malog nije bila politička, već akademska

Rektorka: Odluka BU o doktoratu Malog nije bila politička, već akademska

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović rekla je večeras da je odluka etičkog odbora BU o doktorskoj disertaciji Siniše Malog bila isključivo akademska i da se ne slaže sa ocenom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je reč o političkoj odluci.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ivanka Popović Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Ivanka Popović

Ona je dodala da Univerzitet nije u poziciji da određuje ko će biti član vlade ili ne.

"Ovde se odlučivalo o kvalitetu doktorske disertacije i svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ovo je bila odluka stručnog tela, a u našim stručnim telima smatramo da su najkvalitetniji i najpozvaniji ljudi da o tome odlučuju, tako da se ne slažem s tom ocenom", rekla je rektorka za N1.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da ga nije iznenadila odluka Beogradskog univerziteta o doktorskoj disertaciji Siniše Malog, za koju je rekao da je duboko politička.

- U pitanju je politička odluka bez presedana - rekao je Vučić za televiziju Prva.

Pročitajte još

Rekao je, da se, kada je reč o izboru za ministra u vladi, analizira nešto drugo, a to je kakve rezultate postiže Mali, a kakve, recimo, "stručnjak (Dejan) Šoškić".

Vučić je rekao da je pitanje akademske čestitosti od izuzetnog značaja za Srbiju, te da nije čitao doktorsku disertaciju Siniše Malog, da je video da u njoj ima interesantnih stvari, ali da nije stručan da to procenjuje.

Vučić je rekao da odluka BU govori i o slobodama u Srbiji, navodeći da tako nesto ne bi ranije bilo moguće.