EU zbog sporazuma uzdržana prema Iranu 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Evropska unija je izdala saopštenje o situaciji u Iranu u četvrtak, šest dana nakon početka masovnih protesta u kojima je, prema podacima Amnesti internešenela, ubijeno više od sto ljudi, prenosi sajt Politiko.

„Socioekonomske izazove treba rešavati putem inkluzivnog dijaloga, a ne upotrebom nasilja. Očekujemo da iranske bezbednosne snage budu maksimalno uzdržane na protestima, a da njihovi učesnici demonstriraju mirno. Bilo koja vrsta nasilja je neprihvatljiva. Moraju biti zagarantovana prava na slobodu izražavanja i okupljanja“, navodi se u saopštenju Maje Kocijančić, portparolke Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Protesti su izbili nakon skoka cena goriva prošlog petka. Kako se navodi u izveštajima, nadležni su kasno u prošlu subotu blokirali internet konekcije.

EU nastoje da sačuvaju nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. nakon povlačenja Sjedinjenih Država, a to što se nisu oglašavale povodom aktuelnih protesta je kritikovano kao znak slabosti, navodi Politiko.

Portparolka EEAS takođe je apelovala na „iranske vlasti da obezbede slobodan protok informacija i pristup internetu“ i dodala da su „protesti u nekoliko iranskih gradova u proteklih nekoliko dana, kako se navodi u izveštajima, rezultirali ozbiljnim ljudskim gubicima i velikim brojem ranjenih. Naše saučešće porodicama žrtava i želimo brz oporavak povređenima“.

Na dnevnom brifingu Evropske komisije jedan novinar je pitao zašto je saopštenje prosto izdala portparolka, a ne Federika Mogerini, glavni diplomata EU. „Koristimo nekoliko vrsta saopštenja, ali sva ona zastupaju stav Evropske unije“, rekla je portparolka EEAS Maja Kocijančić, odbacivši kritiku.

Jedan drugi novinar je ukazao na retoriku saopštenja, rekavši da se ispostavlja da se nivo nasilja režima izjednačava s nivoom nasilja učesnika protesta. Ali Kocijančić je negirala tu tvrdnju. „Uopšte nije tako, saopštenje je prilično jasno“, rekla je Kocijančič, dodavši da „smatra da je ovde odgovornost prilično jasna“, aludirajući na iranske vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari