Sve manje dece želi da konobariše: "Nekada smo imali razred, a sada ih je 12"

Ove godine u Turističko-ugostiteljskoj školi u Dubrovniku svega dvanaestoro dece upisalo je strukovnu školu za konobara.

Region

Izvor: dubrovackidnevnik.rtl.hr

Petak, 22.11.2019.

14:23

Sve manje dece želi da konobariše:
Foto: Depositphotos, IgorVetushko

Bez obzira na činjenicu da je ugostiteljski sektor u konstantnoj potrazi za dodatnom radnom snagom, čini se da interesa za ovo zanimanje ima sve manje među mladim naraštajima.

"Tačno je da je ovaj smer upisalo samo 12 učenika. Taj negativni trend traje već nekoliko godina, a brojka se uvek kretala oko 15 učenika. Pre smo imali razred od po 28 učenika, ali to se sada promenilo", rekao je direktor dubrovačke škole Antun Perušina, prenosi Dubrovački dnevnik.

Uzrok ovog negativnog trenda Perušina vidi u potcenjivanju ove struke.

"Kažu da danas svatko može da bude konobar, pa zašto bi onda deca išla u školu za konobara? Danas se oni doživljavaju kao nosači posuđa, a nekada su se percipirali kao plemići koji su služili gospodu", kaže Perušina.

Smatra kako stanje nije tako crno i da je pred ovom strukom bolja budućnost, s obzirom na to da poslodavci u sve većoj meri od radnika traže stručnost.

"Do ovog stanja nije došlo preko noći pa se tako ni ne može promeniti preko noći. Ali verujem da će se situacija promeniti nabolje", dodao je.

S druge strane, predsednik Udruženja ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić naglašava kako će se s povećanjem stanovništva u ovom gradu doskočiti problemu manjka dece koja odaberu zvanje konobara.

"Nema smisla kriviti decu zbog toga što ne žele da budu konobari. Svi roditelji žele da im deca idu na fakultete, a onda se žale kako niko ne želi da radi kao konobar, keramičar ili električar. Možda se ne vide kao konobari, nego kao, recimo, direktori hotela i to je njihovo pravo. Vremena su se promenila. No, u potpunosti sam uveren kako će se povećati broj dece koja upisuju smer 'konobar' u Dubrovniku ako se počne povećavati broj stanovništva u gradu. Ni u Nemačkoj više nisu pune škole isključivo Nemaca", izjavio je Vlašić.

Takođe, obrazloženje mnogih kako deca ne žele da upišu taj smer zbog mogućih lošijih uslova rada on tumači drugačije.

"To nema nikakve veze. Konobar zaradi više nego doktor ili pomorac. Imaju natprosečne hrvatske plate, često visok bakšiš, a 90 odsto njih u Dubrovniku ne radi po tri ili četiri meseca, iako sezona bude naporna", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: