Stefanović: Ne odgovaram više na pitanja o Krušiku 1Nebojša Stefanović Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, prilikom svog boravka u Kraljevu, gde je posetio Policijsku upravu u ovom gradu, danas nije želeo da odgovori na pitanje u kom svojstvu je njegov otac Branko Stefanović, prilikom posete preduzeću „Krušik“ 2017. godine u Valjevu bio na listi firme GIM.

-Sve što sam imao o tome da kažem, rekao sam. Više puta sam odgovarao na ta pitanja i više o toj temi neću govoriti, rekao je Stefanović.

Komentarišući aferu „ruski špijun“ i snimak na kojem ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe te zemlje Georgij Kleban navodno predaje novac visokom srpskom zvaničniku, Stefanović je na pitanje ima li uhapšenih odgovorio da se -policija nije bavila ovom temom.

-To rade Bezbednosno-informativna agencija, Vojno-bezbednosna agencija i Tužilaštvo, a policija nije bila uključena u to, poručio je Stefanović.

Na molbu da prokomentariše to što je Univerzitet u Beogradu utvrdio da je ministar finansija i bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali prepisivao prilikom izrade svoje doktorske disertacije koju je na Fakultetu organizacionih nauka odbranio 2013. godine, Stefanović je rekao da se o tome ne bi oglašavao, jer ne zna dovoljno o toj temi, niti je nadležan.

Na pitanje o tvrdnjama koje je objavio bugarski sajta Arms Watch da je ukrajinska vojska u ratu u Donbasu koristila krijumčareno oružje proizvedeno u Srbiji, ministar policije odgovara da je predsednik Republike sve rekao i da Srbija nikada nije izvozila svoje naoružanje u Ukrajinu bilo gde, ikada, iako je Ukrajina dozvoljeni „end juzer“ i izvoz bi, da smo izvozili, a nismo, bio po zakonu.

-Da li neka treća zemlja proda naše naoružanje Ukrajini, šta tu Srbija može? Koja je to zemlja?, odgovorio je kontrapitanjem Stefanović, ističući kako je predsednik Srbije izneo precizne podatke koje kompanije su učestvovale u tome.

Mi smo došli baš za ovaj lot, dodao je on, koji je prikazan na televiziji: ko je kupio, ko su ljudi koji su učestvovali u tome i koje prodavao to oružje.

-Nismo, čak, rekli da je to urađeno nezakonito, samo da se zna ko je to uradio, da se ne pričaju razne bajke i izmišljotine, nego da se vidi ko je učestvovao u kupoprodaji tog naoružanja, ko ga je prodavao poljskim kompanijama.

Kome su ga one kasnije prodale Ukrajincima, pitanje je za Poljake koji imaju pravo na to ako su radili u skladu sa zakonom, kazao je Stefanović.

Prema njegovim tvrdnjama, Srbija je potpuno čista i ispravna i radila je u skladu sa svim međunardonim propisim, što potvrđuju i sve relevantne međunarodne institucije, jer je oružje prodavala samo dozvoljenim „end juzerima“.

Stefanović je u Kraljevu razgovarao sa direktorom Policijske uprave i sa zaposlenima iz svih sektora Ministarstva unutrašnjih poslova o rezultatima rada policije u tom gradu tokom poslednja četiri meseca. Na sastanku je konstatovano da je Kraljevu za to vreme smanjena stopa kriminala, a Stefanović je najavio da će policija od sledeće godine imati veće plate i nove uniforme za najveći deo sastava redovne policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari