Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 22. 11. 2019.

| Društvo

U školi kod Vranja za godinu dana promenjena 3 učitelja, roditelji nezadovoljni

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Peta škola
Nezadovoljni roditelji razmišljaju o tome da svoju decu ispišu iz škole; foto: M. D./JV

Deca izdvojenog odeljenja vranjske “Pete škole” u Donjem Neradovcu za godinu dana promenila su 3 učitelja. Trenutno im predaje Miomir Dejanović, koji je zbog premeštaja štrajkovao glađu, a pošto će on iz škole otići sledećeg septembra, roditelji su nezadovoljni. Zbog konstantnog menjanja predavača, roditelji najavljuju ispisivanje dece iz škole, što može dovesti do gašenja odeljenja. Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kažu da je problem jer direktori škola imaju previše ovlašćenja. Direktorka na ove probleme ćuti.

Tokom preraspodele učitelja, Dejanović je došao na mesto učiteljice izdvojenog odeljenja, a ona prešla u matičnu školu. Kako je tada objasnila direktorka Tijana Đokić, učiteljica je raspoređena kao tehnološki višak do povratka zaposlene sa funkcije direktora i to je bio jedini način da se njen status reši ove školske godine u okviru škole.

Pošto je, nakon štrajka glađu, Dejanović dogovorio da se vrati na prvobitno radno mesto, kako bi mogao da brine o autističnom detetu, ovi osnovci naredne godine ponovo će dobiti novog učitelja.

Roditelji su nezadovoljni konstantnim menjanjem predavača i smatraju da se u celoj priči najmanje računa vodi o deci.

Ta škola ne postoji ni zbog direktorke, ni zbog učitelja, postoji zbog dece, a u u celoj ovoj priči deca su najmanje bitna. Svako od tih učitelja ima drugačiji, svoj sistem rada. Menjaju ih toliko često da deca nemaju kad da se naviknu na učitelja, a kamoli da nauče nešto i to u periodu kada stiču osnove. Pitanje je koliko će neko ko je došao da već septembra ode, da se posveti deci - priča jedan od roditelja.

Zbog celokupne zbrke, roditelji od direktorke traže da učiteljica koja bi trebalo da dođe od naredne godine, počne da radi odmah, kako bi se deca navikla, a u suprotnom će, kažu, ispisati decu iz odeljenja u Neradovcu. Ispisivanje dece, kažu roditelji, dovešće do gašenja odeljenja u ovom vranjskom selu.

Rečeno nam je da nemaju mogućnost da postave jednog učitelja sada da ostane do kraja četvrtog razreda. Prepuštaju roditeljima da li će da gase odeljenje prelaskom u drugu školu. Neki će da ispišu decu, dok drugima to jeste problem zbog prevoza. Biće roditeljski sastanak sledeće nedelje i, ako više od troje napusti, gasi se po Zakonu, jer nema dovoljno dece za održanje odeljenja - kaže jedan od roditelja.


Unija prosvetara: Generaciju bi trebalo da vodi jedan predavač

Ovakvi problemi javljaju se jer direktori imaju previše ovlašćenja, smatraju u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije. Iako nije zakonski određeno, generaciju bi trebalo da vodi jedan predavač, jer je to najbolje za decu.

Kada učitelj uzme generaciju, trebalo bi da je izvede, međutim, nema nigde definisano da to striktno mora tako da bude. Zakon direktoru daje previše ovlašćenja. Kada se Sindikat bunio zbog toga, to nije prepoznato, e sad svi vidimo manjkavost tog Zakona, ali nema rešenja. Kada se problem javi, rešava se pojedinačno, a on suštinski i dalje postoje - kažu u Uniji.

Što se ispisivanja dece tiče, u Uniji kažu da direktorka mora da vodi računa o tome jer, ako se ugasi odeljenje, može doći i do gašenja škole,.

Ako se ugasi odeljenje, gasi se škola. O svemu tome direktor treba da vodi računa, to je čista organizacija škole. Definisana prava ne postoje, ali je to nešto što je ljudski - kažu iz Unije.

Inače, za održavanje odeljenja, prema novom Zakonu, potrebno je 15 đaka, kažu iz Unije, ali i u Ministarstvu priznaju manja odeljenja upravo zbog tih specifičnih situacija u seoskim sredinama gde nema dece.

Dodaju, da je obraćanje Ministarstvu prosvete nekada najbezbolnije rešenje, jer je praksa pokazala da se ovakve stvari na lokalu retko rešavaju i proces predugo traje.

Direktorka škole Tijana Đokić nije odgovorila Južnim vestima na pitanje kada će ili zašto nije moguće pronaći dugoročno rešenje za decu škole u Donjem Neradovcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    11:42 // 22. 11. 2019.

    Dok se direktorka i ucitelji "prepucavaju" gde ce ko da radi, na zalost najvise nastradaju deca. I ako bi najnepovoljnije resenje po njih bilo da budu upisana u neku drugu gradsku skolu, trebalo bi roditelji da to ucine, ugase 4 radna mesta u skoli u Neradovcu, i na taj nacin rese problem i direktorke i ucitelja, ne bi imali vise oko cega da raspravljaju, jer bi ostali i bez posla.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: