KLS PRESEK: Slobodini igrači među najkorisnijima, Vorkapić i Todorović snajperi sa distance, Popović ostvario najviše dabl-dabl učinaka

Vreme čitanja: 4min | pet. 22.11.19. | 09:30

Pogled na statističke parametre pred novo kolo domaćeg šampionata

Sedam kola u Košarkaškoj ligi Srbije je prošlo i jedino što se može primetiti jeste da će Borac i ove sezone predstavljati bauk za svaku drugu ekipu u domaćem prvenstvu. Čačani su se već odvojili dva koraka ispred svih i čini se da će ponovo bez problema doći do titule u regularnom delu.

Iako deluje prilično očekivano da igrači kluba iz grada sa Morave dominiraju i u svim statističkim kategorijama (naravno, onim pozitivnim), to ipak nije slučaj. Naprotiv, neki od podataka deluju prilično interesantno kada se uporede sa tim gde se klubovi nalaze na tabeli.

Izabrane vesti

Tako košarkaši sa najboljim prosekom poena dolaze iz novosadske Vojvodine, koja je do pre samo dve nedelje držala fenjer zajedno sa OKK Beogradom. Aleksandar Radulović sa 23,2 poena po meču i Pavel Lobarev sa ravno 22 poena po utakmici za sada su najbolji strelci domaćeg šampionata, a na podijumu im se priključuje Dimitrije Nikolić sa prosekom od 20,5. U sam krem spadaju još i Džastin Bibins (Mladost Zemun, 18,6 poena), Nikola Simić (Kolubara, 18,6 poena), Gabrijel Biler (Vršac, 18,6 poena), Novak Musić (OKK Beograd, 17,4 poena), te Dušan Kutlešić (Sloboda, 17,3 poena).

Košarkaša Borca iz Čačka tako nema ni među najboljim skakačima u Košarkaškoj ligi Srbije. Tek na 21. mestu sedi Đorđe Majstorović sa prosekom od 5,4 skoka po meču, što je daleko manje od Aleksandra Vuletića iz Kolubare i Slaviše Bogavca iz Napretka koji dele lidersku poziciju sa 8,7 skokova u proseku. Džordž Taker iz zemunske Mladosti je odmah iza sa četiri uhvaćene lopte manje u zbiru, što daje prosek od 8,1 po utakmici.

U jednoj od najvažnijih statističkih kategorija, indeksu, dominiraju košarkaši užičke Slobode, pa stoga ni ne čudi što se ovaj klub nalazi u samom vrhu. Ipak, čelo i ovde drži Aleksandar Radulović iz ekipe Vojvodine, koji je ujedno i najbolji strelac. Igrač Lala je do sada u proseku beležio indeks od čak 29,4 po utakmici i nalazi se čak 4,4 indeksna poena ispred drugoplasiranog Dimitrija Nikolića iz Slobode. Na trećem mestu se nalazi još jedan igrač Era, Dušan Kutlešić, koji je ukupno sakupio jedan poen manje od svog saigrača, pa ima prosečan indeks od 24,9.

Kada govorimo o najboljim asistentima, bez premca u ovoj kategoriji je Svetozar Popović, koji za sada ima prosečan dvocifren broj asistencija – 11,3. Odmah iza je već nekoliko puta pominjani Aleksandar Radulović iz ekipe Vojvodine (8,2 asistencija), te Aleksandar Vasić iz Metalca sa 6,7 podeljenih lopti.

Iako se treneri ekipa uglavnom trude da minutažu maksimalno rasporede, već smo nekoliko puta u toku sezone imali priliku da vidimo da neke ekipe muku muče sa skraćenim rosterom, pa da pojedini igrači na parketu provedu i po više od 35 minuta. I ponovo, u ovoj kategoriji prednjači Aleksandar Radulović koji se naigrao košarke sa skoro 37 minuta u proseku. Potom sledi Nikola Simić iz Kolubare (34,5 minuta), te Dimitrije Nikolić iz Slobode (34 minuta). Zanimljivo je da u TOP 5 u ovoj kategoriji upadaju i bekovi OKK Beograda – Mihailo Jovičić i Novak Musić. Rođeni Kragujevčanin je na terenu provodio gotovo 33,5 minuta u svakom kolu, dok je kapiten Klonfera tu bio samo minut i po manje.

Govoreći o najpreciznijim košarkašima iz reketa, na čelu sedi Aleksa Stepanović iz Metalca koji ima fantastičnu realizaciju od 70,5%, a odmah iza njega je sada već bivši igrač Vršca, Ljubomir Čampara, koji je za četiri utakmice ostvario prosek od 70,3%. Na podijumu se nalazi i Dimitrije Nikolić koji ima ravno 69% uspešnosti.

Snajperi sa distance su Petar Vorkapić iz ekipe Zlatibora i Nemanja Todorović iz Borca, koji su, zanimljivo, uputili i pogodili najviše šuteva za tri poena u dosadašnjem toku sezone. Sa učinkom 16/26, odnosno sa 61,5% uspešnosti, dvojica igrača dele lidersku poziciju. Uz njih se još među najbolja tri nalazi i Tarik Brunčević iz Novog Pazara, koji ima 47,8% iza linije 6,75.

Igrač nad kojim je u dosadašnjem delu sezone načinjen najveći broj prekršaja definitivno je Aleksandar Radulović iz Vojvodine, kojeg su „tukli“ čak 40 puta uz prosek od osam faulova po meču. Doduše, ništa bolje nije prošao ni Novak Musić koji je primio šest manje na pet utakmica uz prosek od 6,8.

Kada govorimo o ukradenim i izgubljenim loptama, na obe liste dominira isključivo jedan košarkaš – Novak Musić. Kapiten i plejmejker Klonfera do sada je na pet utakmica 29 puta prepustio loptu protivniku, ali je isto tako uspeo da je povrati u 19 navrata. Po ovom drugom parametru, iza se nalaze još Stefan Simić i Dušan Kutlešić, duo iz užičke Slobode.

I za kraj, vredi baciti oko na dabl-dabl učinke košarkaša. Za sada u ovoj kategoriji apsolutno dominira Svetozar Popović koji je na sedam utakmica već uspeo četiri puta da dođe do dvocifrenog učinka u bar dve kolone. Nije loš ni Slaviša Bogavac iz aleksinačkog Napretka, koji je tri puta upisao dabl-dabl.

KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE – 8. KOLO

Petak
18.00: (1,30) Tamiš (16,00) Vojvodina (3,90)

Subota
19.00: Borac - Napredak
19.00: Sloboda – Kolubara
19.00: Dinamik – OKK Beograd
19.30: Metalac – Novi Pazar
20.00: Dunav – Zlatibor

Nedelja
13.00: Mladost Zemun – Vršac

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: MN Press / Mozzart Sport

 

 

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara