22. novembar  2019. 08.59  | Izvor: Tanjug

Registar imovine u javnoj svojini za smanjenje rizika

BEOGRAD -

Tehnička misija Svetske banke posetila je Srbiju kako bi pružila tehničku pomoć u vezi sa finansiranjem osiguranja od rizika od katastrofa, kao deo programa švajcarske vlade.

Članovi misije su razgovarali s predstavnicima Republičke direkcije za imovinu o pružanju tehničke podrške za razvoj sveobuhvatnog registra imovine u javnoj svojini koji bi, između ostalog, mogao u velikoj meri ojačati upravljanje rizikom za imovinu u javnoj svojini.

svetska banka jpg

Takav registar će omogućiti poboljšano upravljanje rizikom za imovinu u javnoj svojini, što je presudno za ublažavanje šteta od katastrofa na infrastrukturi i imovini u javnoj svojini, saopštila je direkcija.

Ukoliko se ne bi delovalo, takve štete bi se mogle znatno uvećati u narednim godinama zbog klimatskih promena i sa njima povezanog porasta ekstremnih vremenskih događanja.

Očekuje se da će registar Republičke direkcije na jednom mestu objediniti sve relevantne, ažurne podatke o nekretninama, omogućavajući brzo mapiranje relevantne imovine, kao i identifikaciju, planiranje i primenu odgovarajućih mera upravljanja rizikom, uključujući osiguranje imovine u javnoj svojini.