1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Klimava pozicija naslednice Angele Merkel

22. novembar 2019.

Posle godinu dana na čelu CDU, Anegret Kramp-Karenbauer se udaljila od cilja: postati kandidatkinja za kancelarsku funkciju. Popularnost joj je bitno opala. Na kongresu stranke koji počinje danas mora da bude ubedljiva.

https://p.dw.com/p/3TVcV
Foto: Reuters/H. Hanschke

Njen plan je bio ambiciozan: da okonča temeljnu raspravu o političkom usmerenju Hrišćansko-demokratske unije (CDU), da obnovi stranku i obezbedi sebi glavnu poziciju u trci za kancelarsku funkciju.

Anegret Kramp-Karenbauer postupila je uobičajeno sistematski: posetila je lokalne ogranke stranke, putovala zemljom, pokušala da se emancipuje od Angele Merkel tako što odmah na početku nije htela da bude deo njene vlade. Umesto toga, htela je da stvori svoj identitet na čelu Demohrišćana.

Plan nije uspeo

Ali, uskoro je postalo jasno da taj plan neće uspeti. Kao šefica stranke ona bi bila prirodna kandidatkinja Demohrišćana za funkciju kancelarke. Ali u anketama se njena popularnost prepolovila. Među deset najvažnijih političara Nemačke, ona sada tavori na poslednjem mestu. Sve su glasnije sumnje u to da je ona podesna kandidatkinja.

Kramp-Karenbauer pri tom ima sve što je potrebno jednoj takvoj kandidatkinji: iskustvo na vlasti – bila je ministarka unutrašnjih poslova, kao i premijerka Sarske oblasti. Radila je tako dobro da ju je Angela Merkel povukla u Berlin. No, tamo Kramp-Karenbauer mora da radi još mnogo prilježnije.

„Kao predsednica stranke, nije uspela da postavi akcente tako da stranka jednodušno stane iza nje i da se kritičari utišaju“, kaže bonski politikolog Frank Deker. „Onaj ko bude kandidat Demohrišćana, mora da bude ubedljiv“.

Loš rejting nije slučajan

Katastrofa nije došla tek tako. Počela je kao favoritkinja Angele Merkel, ali je prebrzo napravila previše grešaka. Iako je poznata po dobroj komunikaciji, na čelu stranke je odjednom delovala trapavo ili paralisano.

Angela Merkel i Anegret Kramp-Karenbauer
Angela Merkel i Anegret Kramp-KarenbauerFoto: Imago Images/J. Schicke

Kada je neposredno pred izbore za Evropski parlament jedan nemački Jutjuber objavio video-snimak na kojem objašnjava zašto ne treba glasati za CDU, ta stranka je požurila da nađe adekvatan odgovor. I nije ga našla. Način na koji je ona reagovala na taj video bio je karakterističan za jednu staromodnu partiju koja nije spremna za budućnost.

Slično je bilo i sa predlogom Anegret Kramp-Karenbauer da se uspostavi međunarodna zona bezbednosti na Severu Sirije – u intervjuu za DW ona se za to založila, a da se prethodno nije o tome posavetovala sa kancelarkom.

Politikolog Deker smatra da predsednica CDU nema dobre savetnike. Možda je zbog toga i došlo do personalnih promena u timu te političarke.

Kredibilnost je upropašćena

Nije samo loša komunikacija bila zla kob Anegret Kramp-Karenbauer. Ispostavilo se i da je bilo kratkovido to što nije htela da bude ministarka u vladi, a kao šefica stranke bez ministarske funkcije ona na unutrašnjepolitičkom i spoljnopolitičkom planu važi kao „laka kategorija“. Posle pola godine, morala je da se koriguje i, kada je Ursula fon der Lajen postala šefica Evropske komisije, Kramp-Karenbauer je postala ministarka odbrane.

„To je bila hitna mera koja je narušila njen kredibilitet“, kaže Frank Deker. „Javnost je to videla kao znak slabosti“. Stvoren je utisak da Kramp-Karenbauer kao predsednica stranke ne može da reši pitanje vođstva u svoju korist.

Kancelarsko pitanje je otvoreno

Ta slabost prenela se i na stranku. CDU je na pokrajinskim izborima u Istočnoj Nemačkoj zabeležila loše rezultate i u anketama na saveznom nivou dobija samo 26 do 27 odsto. „Protiv demoskopije se ne može“, kaže Deker. I ako CDU bude tako loše stajala u anketama, preti pobuna u stranci, dodaje politikolog. Zbog toga sledećih meseci pitanje kancelarskog kandidata mora biti definitivno rešeno.

To se neće desiti na kongresu stranke (22-23.11. u Lajpcigu). Zbog stalnih kritika, šefica CDU nedavno je poručila svojim takmacima: „Onaj ko hoće da postavi pitanje vođstva, može to da učini na kongresu“. No, stranka pred kongres demonstrira solidarnost. Fridrih Merc, koji je nedavno rekao da vlada radi „užasno loše“, nekoliko dana pred kongres je ublažio stav.

Najozbiljniji takmac u CDU: Fridrih Merc
Najozbiljniji takmac u CDU: Fridrih MercFoto: Reuters/K. Pfaffenbach

S pobunom na kongresu se, dakle ne može računati. Moglo bi doći do diskusija, ima tu potencijala za konflikte, na primer, kod tema kao što su osnovna penzija, ženski kvorum ili prisustvo Huaveja u Nemačkoj. Delegati će odlučivati i o tome hoće li o kandidatu za kancelarsku funkciju biti odlučivano anketiranjem članstva.

„Metoda Merkel“

Kramp-Karenbauerova mora da osvoji poene u Lajpcigu. Ako uspe da popravi rezultate anketa, sledeće godine bi mogla da bude imenovana za kandidatkinju Demohrišćana za kancelarku. Inače, kako kaže Frank Deker, ostaje samo jedna šansa da CDU preživi sledeće izbore, i to je „metoda Merkel“.

Politikolog pod tim podrazumeva situaciju kada je Merkelova 2002. odustala od kandidature i prepustila je političaru CSU Edmundu Štojberu. To joj nije nanelo štetu. „Najgore za CDU bi bila otvorena borba za prevlast i oni će sigurno preduzeti korake kako bi to bilo sprečeno“, kaže Deker.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android