ŠPIJUNSKA AFERA TRESE SRBIJU! VUČIĆ: Pitam naše ruske prijatelje ZAŠTO?!
Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV, Beta

SAVET ZA NACIONALNU BEZBEDNOST ZASEDAO JUČE U BEOGRADU

ŠPIJUNSKA AFERA TRESE SRBIJU! VUČIĆ: Pitam naše ruske prijatelje ZAŠTO?!

Politika -

Otvoreno... Srbija ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijom, zato nisam video logiku u svemu tome. Što se nas tiče, mi politiku prema bratskoj zemlji nećemo da menjamo - rekao je predsednik

Nisam video logiku u svemu ovome i ruske prijatelje pitao sam samo „zašto“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti posle sednice za Saveta za nacionalnu bezbednost, a posle snimka susreta ruskog obaveštajca i penzionisanog potpukovnika Vojske Srbije Z. K.

Predsednik Srbije je na konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije rekao da snimak, na kom se vidi kako ruski obaveštajac daje novac jednom, navodno, visoko pozicioniranom zvaničniku Srbije, nije sačinila naša agencija, ali je VBA upoznata s tim.

Snimak je, kaže, sačinjen 24. decembra 2018. godine i na njemu se vidi susret ruskog potpukovnika Georgija Klebana sa penzionisanim potpukovnikom Vojske Srbije, čiji su inicijali Z. K.

foto: Printscreen YouTube

Z. K. je, prema Vučićevim rečima, bio objekat nadzora srpskih službi bezbednosti još od 2012. godine zbog kontakata sa hrvatskom kontraobaveštajnom službom.

Predsednik kaže da se susret Klebana i Z. K. odigrao u Zemunu, oko 18 časova.

Pripadnici srpskih službi vršili su opservaciju Z. K. ali susret sa Klebanom nisu oni zabeležili zbog velike udaljenosti, kaže Vučić.

Takođe, on je dodao da ruski potpukovnik Kleban, koji je u Srbiji bio na funkciji pomoćnik izaslanika odbrane, više nije u našoj zemlji.

Putin nije znao

- Republika Srbija je u više navrata foto-dokumentovala, audio i video-dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije. Samo je sa Klebanom 10 kontakata dokumentovano, imamo i foto, audio i video-dokumentaciju da je davao novac. Imamo dokumentovane i druge pripadnike ruskih službi bezbednosti - rekao je Vučić i dodao: „Politiku prema Rusiji nećemo da menjamo, doživljavamo je kao bratsku zemlju, Bocan-Harčenka sam samo pitao zašto?“

Srbija, naglsaio je on, ne zaboravlja sve što su Putin i Rusija učinili za našu zemlju, rekao je Vučić dodajući kako je siguran da predsednik Rusije Vladimir Putin nije bio obavešten o delovanju Klebana.

Predsednik Srbije podsetio ja da Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji, nije ni glasala protiv interesa te zemlje i ničin ne ugrožava prijateljstvo. On je još jednom podvukao da Srbija ostaje vojno neutralna i poručio da Srbija neće ući u NATO.

Pojačane mere

Predsednik je kazao da je već godinama Srbija suočena sa izuzetno ofanzivnim delovanjem različitih obaveštajnih službi. U jednoj grupi su, kaže, najrazvijenije zemlje, a u drugoj zemlje regiona.

foto: Beta

- To znači da postoje brojne agencije iz drugih zemalja koji provode svoje delovanje na teritoriji Srbije sa dva cilja - prikupljanje značajnih obaveštajnih podataka kako bi mogli da utiču ili da promene politiku Srbije u određenim segmentima, a drugo je potpuno sagledavanje obaveštajnih kapaciteta Srbije radi izgradnje sopstvenih kapaciteta kako bi kapaciteti Srbije bili smanjeni - naveo je predsednik.

Vučić je poručio da ubuduće predstavnici austrijske, nemačke i bugarske službe, u okviru vojnih izaslanstava, neće imati pristup informacijama i događajima od značaja.

- Neki vojni izaslanici, koji se nekad pojave, uvek su predstavnici vojno-obaveštajnih agencija u 90 odsto slučajeva, ali se neki u našoj zemlji pojavljuju u svojim uniformama u Raškoj, gde direktno predstavljaju politička rešenja koja bi rušila integritet Republike Srbije - rekao je Vučić.

Srbija je, kaže, ojačala mere svoje kontraobaveštajne zaštite i sada koristi znatno sofisticiranije mere.

Najavio je da će u narednom periodu biti sprovedene akcije protiv pripadnika različitih agencija drugih zemalja i to će, kaže, biti predočeno javnosti.

Marija Zaharova PROVOKACIJA PRED SUSRET VUČIĆA I PUTINA

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je da je ovo samo poslednja u nizu provokacija:

foto: Profimedia

- Sada predstoji susret na vrhu, a već smo navikli da se nedelju ili nekoliko dana pred takve susrete pojavljuju zanimljive priče, nekakve senzacije. A onda prolazi vreme i sve se to dezavuiše i ispostavlja se da je reč o jeftinoj provokaciji.

Poruka iz Kremlja NIŠTA NE MOŽE DA NARUŠI ODNOSE SRBIJE I RUSIJE

Povodom afere u Beogradu oglasio se i Kremlj, porukom da ništa ne može da naruši odnose Srbije i Rusije.

- Odnosi sa Srbijom su partnerski, bratskog i savezničkog karaktera. Ništa ne može da utiče na to. Mi ne znamo o kakvom incidentu je reč, to tek treba da bude utvrđeno. To nije pitanje kojim se bavi Predsedništvo - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Tass.

Opozicija laže SRBIJA NIJE PRODAVALA ORUŽJE UKRAJINI

Predsednik Aleksandar Vučić sinoć se osvrnuo i na navode pojedinih lidera opozicije da je Srbija izvozila oružje u Ukrajinu, koje je posle korišćeno protiv Rusije, kao i na fotografije mina koje su navodno upotrebljavane u Ukrajini.

- Mine nisu burek pa da ih ne razlikujete. Mi smo istražili sve što smo ikada radili sa Ukrajinom. Dragan Đilas je rekao da je prodaja oružja išla preko Ujedinjenih Arapskih Emirata. On uvek polazi od sebe, zna kakav je lopov i šta je sve radio. Međutim, mi smo sve istražili i pojavila se jedna čudna kompanija. Lot baš ovih mina koje su prikazane javnosti na slici, deo jeserije koje su prodate firmi „Tehnoremont“ Petra Crnogorca, gde je mama od Aleksandra Obradovića (kog pojedini navode kao uzbunjivača iz „Krušika“ prim aut.) radila i prodala ih poljskoj kompaniji „Natan“, i to preko Kipra. Ukrajina nigde tu nije pomenuta. Srbija to nikada ne bi dozvolila. Vidite kako je svet mali i kako se svaka laž otkrije - kazao je Vučić.

Slučaj Ivanović OSUMNJIČILI STUDENTE DA SU UBICE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć, povodom pisanja medija da je kosovska policija objavila fotografije dvojice osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici, da nije reč ni o kakvim ubicama, već o dvojici srpskih studenata. Vučić je rekao da se i po tome vidi koliko je istraga Prištine neozbiljna, o koliko neozbiljnim ljudima je reč i kakvim se lažima služe.

foto: Printscreen

- Mi smo iz arhive naše BIA izvukli tu fotografiju i imali ta lica od prvog dana, i sve izučili. Ni o kakvim ubicama se ne radi. Reč je o studentima Ivanu Dimitrijeviću i Milošu Radosavljeviću - rekao je Vučić i dodao da njih dvojica, rođeni u Prokuplju, sada studiraju u Kosovskoj Mitrovici.

Vučić je istakao i da su ih naši državni organi već ispitali i istakao da je ubistvo Olivera Ivanovića jedno od ključnih i prioritetnih pitanja.

Žele da oslabe Srbiju NAMENSKA INDUSTRIJA POD PRITISKOM

Napadi na srpsku namensku industriju su učestali, orkestrirani, organizovani i dolaze uvek iz jedne zemlje, izjavio je sinoć predsednik Aleksandar Vučić i istakao da Srbija ne može da opstane kao vojno neutralna i snažna bez snažne namenske industrije.

- Napadi na namensku industriju su žestoki, organizovani i dolaze uvek iz jedne zemlje koja u tom smislu predstavlja obaveštajnu kanalizaciju, kako to nazivaju stručni krugovi, i uvek je protiv srpske namenske industrije, zbog toga što postoji konkurencija u fabrikama baš u toj zemlji i zbog toga što se obavlja posao za obaveštajne izvore nekih drugih, većih Zapadnih zemalja - rekao je Vučić.

On je kao primer naveo žestoke napade na fabriku „Krušik“ u poslednje vreme, kao i na fabriku u Lučanima.

- Čitava centralna i zapadna Srbija, što se tiče namenske industrije, pod strahovitim je pritiskom i hoće da nam je unište - podvukao je predsednik.

Vučić je naveo i da je Radoša Milovanovića za direktora fabrike u Lučanima postavila vlast DOS, a da je on sada, kada kompanija radi bolje nego ranije, prvi put pod žestokim napadima.

Kurir.rs/Ekipa Kurira/Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track