Najnovije vesti
Vesti Politika
INTERVJU Milan Antonijević: Od izmene izbornih zakona mnogo je važnije KAKO ĆE SE ONI SPROVODITI

INTERVJU Milan Antonijević: Od izmene izbornih zakona mnogo je važnije KAKO ĆE SE ONI SPROVODITI

Od izmena postojećih izbornih zakona mnogo je značajnije na koji način će se oni sprovoditi i da li ćemo imati zaokret ka poštovanju slova propisa. Ono što moramo da vidimo jeste taj zaokret, kaže direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
antonijevic 01 foto tanjug t valic Foto: Tanjug/T. Valić / Tanjug
antonijevic 01 foto tanjug t valic

Bio je jedan od uvodnika na obe runde dijaloga između vlasti i opozicije uz posredovanje diplomata Evropskog parlamenta, a sredinom decembra sledi i poslednja runda.

Da li smo posle druge runde dijaloga u Skupštini bliže ili dalje izlasku opozicije na izbore?

- Poenta dijaloga nije izlazak ili neizlazak opozicije na izbore, već skretanje pažnje na izborne uslove koji nisu adekvatni i na određen nivo političke krize koja očigledno postoji u Srbiji, a koja se u jednom delu ogleda u odluci dela opozicije da bojkotuje izbore. Mislim da je bitnije govoriti koja su to prava koja se krše, a na to fokus stavlja i Evropski parlament. Zahtevi, očekivano, idu ka vladajućoj stranci jer sve ono što se tiče promena prakse je na njima. Tek ćemo na kraju razgovora moći da podvučemo šta je sve obećano a šta ispunjeno, koje su posledice toga i da li je sve to dovoljno da se kaže da u Srbiji postoje fer i pošteni uslovi za izbore.

Pročitajte još

Idemo li ka tome?

- Postoji otvoreno priznanje da problemi postoje čim se ušlo u razgovore i sa nama na FPN-u, i sada sa delegacijom EP, a uz to imamo i potpis na određenim izmenama zakona... Mnogo je značajnije na koji način će se zakoni sprovoditi, da li ćemo imati zaokret ka poštovanju postojećih zakona. Ono što moramo videti je taj zaokret. Nema mnogo vremena za sve promene. Ovo nije tehnički proces, već suštinski. Bitno je ne to da li smo u toj nekoj kućici stavili iks, već da li ima pomaka u praksi. Tu ozbiljnost tek treba da vidimo.

Kako razgovori u Skupštini izgledaju iznutra, koji se zahtevi čuju od izaslanika EP?

- Format razgovora je takav da ne bi trebalo da se iznose detalji, ali mogu da kažem da se očigledno prepoznaje medijski prostor koji nije funkcionalan, potreba da se svim političkim akterima obezbedi jednak pristup medijima, teške kampanje koje se vode protiv pojedinca... Postoje obaveze koje su propisane Zakonom o javnom informisanju i REM-a da na to reaguje. Drugo je pitanje pritisaka na birače, zloupotreba javnih finansija i očekivanja odgovora tužilaštva na sve što se dešavalo i šta će se eventualno desiti.

Pročitajte još

Razgovori su se odvijali i van Skupštine sa predstavnicima SZS, što je deo učesnika naljutilo, pa čak i uvredilo?

- Nema mesta tim ocenama, mislim da je bitno da EP stekne kompletnu sliku o okruženju u Srbiji. Naravno da je bolje da se dijalog u potpunosti odvija u Skupštini, ali razumem i bojazan nekih stranaka da bi to bila pogrešna poruka i da je možda prerano za takav dijalog. Ali cenim napor EP da razgovara i sa jednom i sa drugom stranom, mislim da je to i zrela odluka, da se razgovara s onima koji imaju poslaničke grupe, ali i s onima koji se vide na političkoj sceni. To su sve pokazatelji da se dobro analizira politilka situacija u Srbiji i da svaki potez ima svoje opravdanje.

SVAKO ŽELI MEDIJSKU PAŽNJU

Pojedini iz opozicije doveli su u pitanje održavanje treće runde, ima li osnova za takav ishod ili je to preuveličavanje?

- Preuveličavanje, svako želi malo medijske pažnje. Mislim da se ovde EP pita da li želi da ulaže energiju u ocenu i popravljanje stanja pred izbore 2020. godine. Takva želja i podrška postoje u EP, mislim da to ne može da se poništi. Kao što smo dijalog na FPN doveli do kraja, takva ista posvećenost postoji u EP i delegaciji koja je pojačana Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom. To su dobre poruke, da se poklanja pažnja Srbiji i da dolaze ljudi koji prate stanje. Bilčik je izvestilac EP za Srbiju, pozitivno je i što dolazi iz iste evropske porodice iz koje je i vladajuća stranka SNS. To ima određenu težinu, a mislim i da je tu i razlog zašto se oštrica napada okrenula samo ka Fajon, a ne i ka Bilčiku, jer uvek je nekako lakše napadati tuđe porodice nego svoje.