');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

Novopazarska bolnica dobila jedinicu za moždane udare

U novopazarskoj Opštoj bolnici od danas je i zvanično počela sa radom moderno opremljena jedinica za moždane udare tako da će lekari imati znatno bolje uslove za brzo reagovanje i lečenje pacijenata koji dožive šlog.

Novi Pazar, bolnica, moždani udar Foto: Grad Novi Pazar / Promo
Novi Pazar, bolnica, moždani udar

A takvih pacijenata je, prema rečima direktora te zdravstvene ustanove Meha Mahmutovića, oko 650 godišnje i za njihovo lečenje često je ključna adekvatna reakcija u prvih sat vremena.

- Ako se u slučaju šloga, u prvih sat vremena pruži adekvatna medicinska pomoć, mogućnost preživljavanja se kod pacijenta povećava. Kod preživelih se, što je izuzetno značajno, smanjuje procenat invaliditeta koji nastaje kao posledica moždanog udara – kaže Mahmutović.

Foto: Grad Novi Pazar / Promo

On dodaje da su u toku pripreme i za druge projekte, poput izgradnje novog hirurškog bloka, psihijatrije, kao i rekonstrukcije zgrade Opšte bolnice i Doma zdravlja, što će, prema njegovim rečima, od tih ustanova napraviti savremeni regionalni zdravstveni centar.

Specijalista neurologije Mirsad Đerlek ističe da se formiranjem jedinice za moždane udare kompletira Odeljenje neurologije.

- Bavićemo se lečenjem neuroloških bolesti pacijenata u izuzetnim uslovima, a što ranije nije bio slučaj. Novootvorena jedincia je najopremljenija koju Srbija trenutno ima i zbog toga smo zahvalni resornom ministarstvu, lokalnoj samoupravi i rukovodstvu Opšte bolnice – priča Đerlek.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac navodi da je lokalna samouprava ove godine izdvojila najviše novca iz gradske kase za unapređenje zdravstva.

- Izdvojlii smo 36 miliona dinara za izradu projekata neophodnih u procesu izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih odeljenja Opšte bolnice, kao i 19 miliona za izgradnju angio sale. Za uređenje Doma zdravlja uloženo je 10 miliona dinara – kaže Biševac.