Senat SAD podržao Hongkong, Kina poručila Trampu: Stavite veto na odluku!

I. S.

21. 11. 2019. u 21:46

Sve manje demonstranata u kampusu

Сенат САД подржао Хонгконг, Кина поручила Трампу: Ставите вето на одлуку!

Jedan od studenata napušta kampus AP Photo Ng Han Guan

PEKING zahteva od američkog predsednika Donalda Trampa da stavi veto na zakon kojim se podržavaju ljudska prava u Hongkongu, koji je usvojio Senat SAD. U krvavom sukobu između građana Hongkonga i kineske matice, Vašington ovim zakonom pruža podršku demonstrantima protiv Pekinga. Kina je ponovila da će, ukoliko zakon stupi na snagu, "preduzeti snažne kontramere".


Predlog ovog zakona prethodno je prošao u drugom, Predstavničkom domu Kongresa, pa sada predstoji usaglašavanje i prosleđivanje Trampu na potpis. Bela kuća je ranije nagovestila da će Tramp parafirati dokument. Zakon predviđa da SAD svake godine potvrđuju visok stepen autonomije Hongkonga koji će opravdati njegov poseban trgovinski status. Propisuje i sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima, ako bi suzbijali slobode na toj teritoriji.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang ocenjuje da "hongkonški zakon o ljudskim pravima i demokratiji podriva interese Kine, kao i interese SAD u toj poluautonomnoj teritoriji".



- Tražili smo od SAD da shvati situaciju i zaustavi svoje pogrešno ponašanje pre nego što bude prekasno, spreči ovaj zakonski akt da postane zakon i odmah obustavi mešanje u unutrašnje stvari Hongkonga i Kine - rekao je Geng na konferenciji za novinare.

U međuvremenu, mala grupa demonstranata i u četvrtak je bila zabarikadirana u kampusu hongkonškog Politehničkog univerziteta. Ne zna se koliko ih je tačno, ali su najmanje 23 demonstranta u četvrtak napustili kampus i predalise policiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sla Kostic

21.11.2019. 22:00

Rekoste "sukob izmedju gradjana hongkonga I kineske policije"!!! ??? Cia I Mia ne bi bolje reci izabrali!!! :)

Ljube

22.11.2019. 03:46

I opet ponavljam ,jos uvek SAD mogu da naprave u roku 48 sati problem veliki u svakoj drzavi ove planete ,,dok drugi ne mogu njima .Dokle ce to da traje ,ko zna ,ali neka tlace kada smo dozvolili .Nadamse da ce se to promeniti ...