Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У години јубилеја Мали Саборни храм обележио Аранђеловдан

rssBookmark and Share

Ниш 21.11.2019. Јужна Србија Инфо

Данас на Сабор Светог Архангела Михаила, празник у народу познат као Аранђеловдан Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније служиo je Свету архијерејску Литургију у Малој Саборној цркви Сабора Светих Архангела у Нишу.

У години јубилеја Мали Саборни храм обележио Аранђеловдан

Након реконструкције, Мали Саборни храм је освећен у недељу, 10. новембра 2019. године,

Централно обележавање 200 година овог нишког храма одржано је 16. и 17. новембра Авечаном академијом и Светом литургијом уз присусство патријарха Иринеја.

Доласком Његовог Преосвештенства Епископа нишког Арсенија, на чело Епархије нишке августа 2017. године, почела је комплетна рестаурација ове велике ниске светиње, а завршена је у години када нишка Епархија обележава два века Саборног храма.

“Пошто је ово најстарији храм у граду Нишу, у оваквом облику, јер је зидан као кућа, јутрос смо од пет сати имали наше вернике који су долазили у свој храм да упале славску свећу, да пресеку славски колач, тако да је велики број од јутрос посетио овај храм, поклонио се светитељима божијим, светим архангелима и на тај начин призвали име њихово. Многи су донели славске колаче као жртву своју у храм да би измолили милост од Бога за свој дом и своју породицу јер ми хришћани верујемо да је породица центар живота, црква у маломе.Када постоји јака породица онда је ту дух свети који јој даје снагу да опстане на овој ветрометини и у овом свету”, казао је отац Цинцаревић.


#   Ниш   Нишка епархија   Аранђеловдан   Бранко Цинцаревић   Владика Арсеније   Мала Саборна црква
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима