Turajlić: Ispitati etičku odgovornost mentora Siniše Malog i Nacionalnog saveta 1Foto: Stanislav Milojković

Profesorka BU u penziji Srbijanka Turajlić kaže da je za nju odluka o doktoratu Siniše Malog očekivana i jedina moguća, a da bi sve drugo bi bilo stavljanje ključa u bravu BU.

Očekuje da će neko da podnese zahtev da se ispita etička odgovornost mentora doktorata, a epilog će biti, kako ocenjuje, onog trenutka kad se razgovara o etičkoj odgovornosti članova Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, zbog postavljanja Dejana Erića za predsednika komisije. Smatra da je bilo pritisaka na druge članove komisije. Misli da će Mali ostati ministar, prenosi N1.

Odbor za profesionalnu etiku preinačio je Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka od 28. oktobra 2019. godine i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije.

Odbor je predložio je Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata, jer je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu, izjavila je rektorka Univerziteta Ivanka Popović.

Turajlićeva kaže da je Odboru za etiku bilo utoliko lakše da odluči, ako je verovati napisima u štampi, jer se žalba samog Siniše Malog odnosila na proceduru, što, kako kaže, znači da je on implicitno priznao postojanje plagijata. To pozivanje na proceduru neće pomoći, to su neke pravne smicalice, navodi profesorka, i dodaje da je na ovo pitanje stavljena tačka.

Na ovu odluku se čekalo pet godina, a profesorka Turajlić navodi da je bilo mnogo razloga za to. Onog momenta kada je profesor Raša Karapandža ustanovio to, ključni akter je bio mentor koji je morao da se pozabavi tim pitanjem i da ustanovi grešku, navodi i kaže da ga ne osuđuje ako u prvom momentu nije to ustanovio, jer je način izrade doktorata u Srbiji takav da postoji mogućnost da se to ne ustanovi, ali ako je na to skrenuta pažnja, to se mora ustanoviti, naglašava gošća Dana uživo.

Očekujem da će neko da podnese zahtev da se ispita etička odgovornost mentora doktorata, zato što je u toj situaciji, kad je prvi put trebalo da se izjasni imao sve činjenice i doveo u zabludu Nastavno-naučno veće FON-a gde mu je većina, članova veća prosto poverovala, poverovala svom kolegi da se ne radi o plagijatu, navela je. I mislim da za to treba da snosi odgovornost, dodaje.

Ključnu odgovornost za poslednjih godinu dana čekanja snosi Nacionalni savet za visoko obrazovanje, kaže Turajlovićeva. U štampi se, navodi, pogrešno intepretira da je Stručna komisija FON-a odlučivala, navodeći da je to mešovita komisija, čijeg predsednika imenuje Nacionalni savet za visoko obrazovanje, najviše telo. „Taj Nacionalni savet je etički duboko pogrešio, jer je izabrao za predsednika gdina Erića za kog kolege sa Ekonomskog fakulteta kažu da je otišao sa tog fakulteta pod nerazjašnjenim okolnostima oko neke prodaje ispita. Predsednik Nacionalnog saveta je Sima Avramović, profesor Beogradskog univerziteta, ja se nadam da će konačno neko sa BU da postavi pitanje njegove etičke odgovornosit, etičke odgovornosti drugih članova Nacionalnog saveta sa svih državnih univerziteta u zemlji – zašto su odabrali tog čoveka da vodi stručnu komisiju, pored toliko uvaženih profesora ekonomskih fakulteta u celoj našoj zemlji. Ta dva prekrašaja su užasno važna za visoko obrazovanje u Srbiji, podjedako važna kao i doktorat Siniše Malog, te se nadam da na ovo nećemo da stavimo tačku“.

Kaže da to može da uradi bilo ko ko je zaposlen na BU.

„Ovo je pobeda BU i rektorke, desilo bi se i bez aktivnosti studenata“

Ovo ocenjuje kao veliku pobedu BU i nadasve mudre politike rektorke koja je, kako kaže, to uspela da vrati u akademske vode. „Ona je lično, prvog dana kad je stupila na dužnost rekla da će taj slučaj okončati i podnela, u skladu sa Pravilnikom, zahtev da se to reši. Ona je jedina koja je po pravilniku postupala sve vreme, zato je ona i podnosila žalbe, samo je ona ovlašćena… Rokovi su tekli, ovo bi se danas desilo i da nije bilo aktivnosti studenata. Nijedan rok u celoj toj proceduri nije prekršen i gđa rektor se uredno starala da se ti rokovi održe. Znalo da se FON mora da se izjasni do kraja oktobra i to je moglo da se sačeka.  politizacija te cele situacije će nas dovesti da će tabloidi da celu ovu odluku da tumače kroz politiku, a ne kroz akademske vrednosti“, navodeći da je stvar ispolitizovana, jer se došlo dotle da će se blokirati Rektorat politički.

Imam puno poštovanje za grupaciju „1 od 5 miliona“, ali mislim da je za Univerzitet bolje kada se akademska pitanja odvoje iz politike, kaže profesorka, dodajući da sva zasluga pripada rektorki. Dobili smo jedno rešenje koje se plašim da će ga tabloidi zloupotrebljavati kao političko, dodala je.

Nije Mali jedini sa sumnjivom diplomom u našoj Vladi, zaboravili smo na sumnjive diplome ministra policije, kaže profesorka koja konstatuje da postoji potpuno nepoštvanje akademskog pristupa stvarima od strane Vlade Srbije. „Imate sumnjivu diplomu guvernerke, bivšeg predsednika države… Ne razumem potrebu ove vlasti da se sa tolikom bahatošću, neodgovornošću i tolikim nipodaštavanjem odnosi prema obrazovanju, jer sva ta poplava lažnih diploma je obesmišljavanje obrazovanja, koji je   najvažniji aspekt života jednog društva – bez obrazovanja nema društva“.

„U pristojnom društvu Siniša Mali ne bi bio ministar“

Turajlovićeva kaže da se plaši da se nakon svega ništa neće desiti kad je u pitanju Siniša Mali, što je, kako kaže, predsednik demonstrirao hiljadu puta. „Od „ne dam Gašića“ i „ne dam Lončara“, kad je pao helikopter, pa niko nije odgovarao zašto je leteo na Surčin. Do ne dam Stefanovića oko lažnog doktorata, to je jedna od najgorih izjava, sa stanovišta obrazovanja, koju sam čula, kad je rekao da je to najgluplja stvar da je to plagijat“.

Kaže da bi volela predsedniku Vučiću da postavi pitanje da li on, zapravo, nije u stanju da nađe kvalitene saradnike, pa okuplja te koje okuplja, ili ima drugi interes – da okuplja te ljude pa da ih ucenjuje tim njihovim neetičkim ponašanjem, da onda oni rade sve ono što od njih traži.

U pristojnom i uređenom društvu Siniša Mali ne bi bio ministar finansija, ali u pristojnom društvu Stefanović ne bi bio ministar policije, Lončar ne bi bio ministar zdravstva, Gašić ne bi bio na čelu BIA, gospođa Tabaković ne bi bila guvernerka, dodaje. „Mi nemamo pristojno društvo. I pošto nemamo pristojno društvo iznenađenje bi bilo da ministar Siniša Mali prestane da bude ministar. Bilo bi jako dobro, ali prosto se plašim da gospodin Vučić nema taj kapacitet“.

Navodi da se opozicija o ovom pitanju izjašnjava politički i traži političku odgovornost, i da joj je drago što se niko nije mešao u akademski aspekt stvari. „Očekujem da vlast na sve ovo može samo da kaže da poštuje autonomiju Univerziteta, da neće akademski to ocenjivati. Ali kao što nam je predsednik već  rekao – da Mali ne mora da ima ni osnovnu školu da bi bio ministar…  Pitanje je što nemamo nijednog novinara na onim televizijama gde gostuje, koji bi ga pitao – u redu je to  da može po zakonu, a da li je vama etički u redu da vam saradnik bude čovek koji je ukrao tuđu intelektualnu svojinu, a on operiše našim novcem… Krađa je krađa! Ali, nažalost, ne vidim nikoga ko bih ga to pitao“, podvlači gošća N1.

Kaže da ipak još nismo došli do epiloga kad je u pitanju ovaj slučaj, ali da je napravljen jedan korak. Onog trenutka kad se razgovara o etičkoj odgovornosti članova Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, onda više nećemo čekati pet godina ni za jedan doktorat, ističe, dodajući da je problem u celom lancu. „Ne može (savet) da imenuje Dejana Erića, očekujući da će se Stručna komisija pod njegovim rukovodstvom ponašati onako kako se ponašala“. Dodaje da bi Nacionalni savet trebalo da se pozabavi i doktoratom Nebojše Stefanovića jer je nadležan za sve univerzitete. Tu je uzrok i ključ problema akademske etičnosti, podvlači.

Ne sumnja, kako kaže, da su pritisci vršeni na ostale članice komisije, iza zatvorenih vrata, jer je u pitanju funkcioner SNS, dodajući da u to ne sumnja naročito kad se gleda na pritiske na N1 i novinare koji se vrše javno, na brutalan način. Podsetila je i da je student prorektor smenjen iznebuha „očigledno što je smatrao da treba konstatovati da ono što jeste plagijat – plagijat“, zaključila je profesorka Srbijanka Turajlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari