On je strah i trepet na bojnom polju: Ovako američki mediji opisuju ruski AŠ 12 (VIDEO)

NovostiOnline

21. 11. 2019. u 17:01

Američki list „Nešenel interest“ dao je visoku ocenu novoj verziji ruske automatske puške krupnog kalibra AŠ-12

Он је страх и трепет на бојном пољу: Овако амерички медији описују руски АШ 12 (ВИДЕО)

Foto: printskrin YouTube

Američki list „Nešenel interest“ dao je visoku ocenu novoj verziji ruske automatske puške krupnog kalibra AŠ-12, rekavši da je „strah i trepet na bojnom polju“.

Autor članka objašnjava da je automat napravljen za specijalne snage Federalne službe bezbednosti Rusije i da je predviđen za prilike kada domet nije toliko važan.

Municija krupnog kalibra 12,7×55 milimetara SC-130 pruža mogućnost oružju da odmah neutrališe metu. To omogućava izuzetnu fleksibilnost prilikom rešavanja taktičnih zadataka na kratkim i ultrakratkim distancama.

Namenjen je za situacije kada bi upotreba nekog drugog oružja većeg kalibra (sačmarice npr.) moglo da izazove kolateralne žrtve među posmatračima ili taocima. Odnosno kada je neophodno "jednim metkom" zaustaviti protivnika, a ne ugroziti druge osobe, zbo čega ima relativno malu probojnu moć.

List je takođe skrenuo pažnju i na tri vrste municije (u zavisnosti od težine zrna koje se kreće od 7 do 33 grama) koje oružje koristi. To, prema mišljenju autora, ukazuje na taktičnu svestranost oružja.

AŠ-12 je izradio Centralni konstruktorski istraživački biro za sportsko i lovačko oružje po nalogu FSB Rusije. Automatska puška je uvrštena u sastav naoružanja specijalnih snaga FSB-a 2011. godine.


rs.sputniknews.com





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Deki

21.11.2019. 18:06

Amerikanci su uvek bili pametniji, pale Ruse ko hepo kockice, a najsmešniji je naš deo u svemu tome. Da se razumemo, ja volim Ruje, oni su naša slamka spasa, ali budite sigurni da su amerikanci prefigani.

Мица Хаубица

21.11.2019. 20:33

@Deki - у праву си, чују се далеко кад се наједу пасуља

драгана

21.11.2019. 22:09

@Deki - Lično, ne vidim kako ste uspeli da povežete tekst sa Amerikancima?Drugo: mi.smo slamka,čini mi se.