21. novembar  2019. 17.49  | Izvor: Tanjug

Zaharova: Redovna provokacija pred važan susret

MOSKVA -

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova okarakterisala je kao  "redovnu provokaciju pred važan susret" moguću obaveštajnu aferu u Srbiji čiji su akteri ruski obaveštajac i navodno jedan srpski obaveštajac.

Ona je to prokometarisala na redovnom brifingu za novinare u Moskvi.

zaharova marija jpg

"Sada kod nas treba da dođe do susreta na najvišem nivou. Već smo navikli da se pred susrete na najvišem ili visokom nivou, nekoliko dana ranije, pojavljuju interesantne priče koje se predstavljaju kao senzacije. Vreme prolazi, sve se to ili dezavuiše ili se ispostavi da je reč o "na brzinu sklepanoj" provokaciji", rekla je ona, prenosi Tas s.

Očigledno, kaže ona, da je zadatak autora tog video - snimka provokativna akcija.

"To je pokušaj da se kod ljudi stvori određeno raspoloženje pred čitav niz razgovora, susreta i poseta", dodala je Zaharova.

Ona je rekla da se rusko Ministarstvo suočava redovno sa takvim incidentima i naglasila da je od suštinskog značaja imati neophodne podatke da bi se kometarisao taj video.

"U ovom trenutku nema nijednog", rekla je ona i dodala da se Rusija, za razliku od drugih zemalja, vraća na takve incidente samo kada ima sve činjenice na raspolaganju i samo onda kada su te činjenice proverene.

Ranije danas tim povodom se oglasio i Kremlj koji je uveren da ništa ne može da naruši odnose između Rusije i Srbije, uprkos tome što je predsednik Aleksandar Vučić otvorio istragu o snimku koji navodno pokažuje kako ruski agent daje novac srpskom bezbednjaku.

"Odnosi sa Srbijom su partnerski, bratskog i savezničkog karaktera. Ništa ne može da utiče na to", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mi ne znamo o kakvom incidentu je reč i da to tek treba da bude utvrđeno", rekao je Peskov, prenosi TASS.

To nije pitanje kojim se bavi predsedništvo, rekao je portparol Kremlja. Predsednik Srbije trebalo bi 4. decembra da boravi u radnoj poseti RF i da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Duma usvojila zakon o novinarima kao stranim agentima

Ruska Duma usvojila je predlog zakona koji vladi daje pravo da registruje blogere, novinare i korisnike društvenih medija kao strane agente.

Predlog zakona proširuje postojeći zakon o medijima koji se finansiraju iz inostranstva, a koji je usvojen 2017. kao odgovor na odluku američkog ministarstva pravde da označi rusku televiziju RT stranim agentom.

Novi zakon može da se primeni na svakog ko distribuira sadržaj medija registrovanih kao strani agenti i prima uplate iz inostranstva, prenosi Rojters.

Hjuman rajts voč ocenio je da nacrt zakona predstavlja "dalji korak kao ograničenju slobodnih i nezavisnih medija u Rusiji koji će pogoditi novinare i blogere".

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir juče je pozvao poslanike da ne usvoje zakon.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 1

браша  21. 11. 2019. | 22:50
Доће тај да им цмиздри, како га притискају и већ му нашли замену....