Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 21. 11. 2019.

| Društvo

Zdravlje Nišlijke ugroženo jer nema struju, u EPS-u kažu da je isključena zbog krađe

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Vesna Milosavljevic struja; foto: JV
Dve nedelje ne može da se kreće, lekove čuva na terasi; foto: JV

Nišlijka Vesna Milosavljević ima retku bolest i skoro dve nedelje je životno ugrožena, jer živi bez struje koja joj je nephodna za punjenje električnih kolica kojima se kreće i hlađenje insulina. Iako ima status energetski ugroženog kupca i tvrdi da račune redovno plaća, struja joj je bez najave isključena. Objašnjenje Elektrodistribucije je da su to učinili zbog krađe struje, što ona negira.

50-godišnjakinja živi sama u stanu u Ulici Blagoja Parovića i struja joj je neophodna pre svega zbog zdravstvenog stanja. Već dve nedelje ne može da se kreće, jer bez struje ne može da napuni kolica koja se pune 12 sati. Blagoja Parovica 18; foto: JV Za nestanak struje krivi EPS; foto: JV

Prima i dve vrste insulina koji se čuva u frižideru i koji već dve nedelje drži na terasi, što bi moglo da bude opasno.

Meni je Elektrodistribucija 6. novembra isključila struju i odnela strujomer, dok sam ja bila u Centru za socijalni rad. Učinili su to bez najave, opomene, bilo kakvog obaveštenja i upozorenja. Vratila sam se u stan bez struje, praznih kolica, bez uslova za život i čuvanje insulina - priča Milosavljevićeva.

Milosavljevićeva živi od socijalne pomoći i korisnik je tuđe nege i pomoći, ali tvrdi da je i pored toga redovno plaćala račune za struju koji su u proseku bili 3.000 dinara mesečno zbog punjenja kolica. Vesna Milosavljevic; foto: JV Život joj je bez struje ugrožen; foto: JV

Osim toga od maja ove godine ima status energetski ugroženog kupca, što znači da ne sme da ostane bez struje. Kako se to ipak dogodilo - Nišlijka sumnja da je isključena zbog problema koji je nastao 31. decembra prošle godine, a za koji krivi upravo Elektrodistribuciju.

Pred doček, 31. decembra mi je u 20 sati crko osigurač, sklopka je ovde izbacila i pretpostavila sam da je to. Oni koji to treba da zamene u zgradi su mi rekli da nije hitno i da čekam prvi radni dan. Meni je bilo hitno, najviše zbog kolica koja se pune na struju. Zato sam sišla dole gde su naši strujomeri, kada sam odšrafila nešto je puklo, kasnije saznajem da je to plomba. Zatvorila sam, zašrafila ponovo i iznad vidim kutiju sa osiguračima i zamenim, zatvorim i vratim se u stan. Otac mi je onda objasnio da sam iskidala plombu i da obavezno prijavim EPS-u - priča Milosavljevićeva. Kolica; foto: JV Kolica ne može da napuni; foto: JV

Iako je nenamerno ošetećenje prijavila još 3. januara, kada je bio prvi radni dan, kaže da je ekipa došla tek 6 dana kasnije, ali tvrdi da nisu ništa popravili, već da su samo slikali strujomer i poručili joj da ode na razgovor. Umesto rešenja, kaže da joj je jedan od direktora vikao, pretio tužbom i isključenjem struje.

Oni su zbog tih plombi, koje sam nenamerno pokidala i odmah ih o tome obavestila, meni stavili dug od 300.000 dinara, a onda nedavno još 300.000 od nove godine do danas, jer ništa nisu preduzeli. Da su odmah izašli na teren po mom prigovoru ne bi bilo te nedozvoljene potrošnje. Oni nemaju nikakav dokaz da sam ja neovlašćeno koristila struju - tvrdi Nišlijka.


EPS: Energetski ugroženi kupci ne smeju da kradu struju

U odgovoru koji su dostavili Južnim vestima iz Elektrodistribucije objašnjavaju da je dva puta ove godine otkrivena krađa struje na brojilu ove Nišlijke. Resenje ugrozeni kupac; foto: JV Nema struju iako je energetski ugrožen kupac; foto: JV

To je po zakonu krivično delo, pojašnjavaju, a iako je energetski ugrožen kupac kažu da je to ne oslobađa odgovornosti.

U ovom slučaju, po zapisnicima Službe za prijem i kontrolu mernih mesta konstatovana je neovlašćena potrošnja 9. 1. 2019. godine i 30. 8. 2019. godine jer je brojilo zatečeno bez državnih i bez distributivne plombe i bez poklopca brojila i utvrđeno je neovlašćeno korišćenje električne energije. Prisutna osoba nije dozvoljavala isključenje, te je zato i poslat zahtev za demontažu brojila zbog neovlašćene potrošnje. Brojilo je demontirano 6. 11. 2019. godine - odgovaraju iz EPS-a.

Sekretar niškog Sekretarijata za socijalnu zaštitu Mirjana Popović kaže da su oni izdali rešenje o tome da je Vesna Milosavljević zaštićen korisnik zbog njenog zdravstvenog stanja, kao i da je, prema informacijama koje je imaju, njoj struja isključena jer su nepravilnosti utvrđene pre nego što je dobila ovaj status i da oni ne mogu ništa da učine povodom toga.

Međutim, Nišlijka tvrdi da struju nije krala i da je jedini problem nastao zato što radnici EPS-a nisu radili svoj posao. Pomoć je zato tražila od skoro svih nadležnih institucija, pa i predsednika Aleksandra Vučića.

Niška zaštitnica građana Sanja Stojančić kaže da se njoj Milosavljevićeva nije obratila, ali ističe da ova Nišlijka može da zatraži privremenu meru koju donosi sud i da joj se tako omogući da ponovo ima struju. Poručuje Nišlijki i da može da se obrati zaštitnici za pomoć kako bi pokušali da reše problem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Visibaba

    18:47 // 23. 11. 2019.

    Nema tu nikakve kradje tu je rec o kultu poznatom kao"Visibaba" kad umrle beskucnike koji se na ovakav nacin izbacuju iz domova umrle nalaze na prolece van domova posle pijanstva, razocarenja i izbacivanja iz domova dok policija ne radi nista i njih za sad niko ne dira ali doci ce red i na njih.

  • Samara

    12:52 // 23. 11. 2019.

    Mnogo je nekretna pod teretom. Investitori uzmu pare i pobegnu. Kako ce drugacije, a propada ono sto drzava moze da otkupi od vlasnika koji bi uzeli novac po sistemu"daj sta das" samo da ne propada i tu drzava smesti one o koje se ogresila i prevarila. Samo treba da se radi i trebalo je ranije,ali odose $ na investitore koji pobegose sa parama a od stanova nista.

  • Ruska snajka Suzana

    12:44 // 23. 11. 2019.

    Tako rade u Rusiji i kod nas gde je velika korupcija i potraznja za nekretninama. Stalo im je do nekretnine. Prvo ide oduzimanje neke male ustedjevine, onemogucavanje zaposlenja, na kraju oduzimanje nekretninee, a sve institucije su nenadlezne kojima se covek obrati. U nekim zemljama je sistem i institucije drugacije i ne dolazi do ovog.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: