Srbija ponovo izabrana u članstvo Izvršnog saveta Uneska 1UNESKO Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Srbija je ponovo izabrana u članstvo Izvršnog saveta Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (Unesko) tokom 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska održane u sredu u Parizu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i dodalo da će zemlja biti član tog tela u naredne četiri godine.

„Svojim aktivnim pristupom i konstruktivnim delovanjem, Srbija je kao dosadašnji član Izvršnog saveta pružila značajan doprinos ukupnom radu Uneska, a nastaviće da zalaganjem za osnovne principe i vrednosti Organizacije, kao i za strateške i programske prioritete“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Srbija i u bliskoj koordinaciji sa ostalim državama članicama, podržava što uspešniju realizaciju mandata Uneska u ključnim oblastima obrazovanja, kulture, nauke i komunikacija i informacija.

Srbija ima brojna dobra i elemente koja su registrovana u okviru Uneska, a na spisku svetske baštine kulturnog i prirodnog nasleđa nalaze se – Stari Ras i Sopoćani (1979), manastir Studenica (1986), Gamzigrad-Romulijana (2007) i „Srednjevekovni nadgrobni spomenici stećci“, koje je upisano zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Hrvatskom 2016. godine.

Srednjovekovni spomenici na Kosovu – Dečani, Pećka Patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške od 2006. godine su na Uneskovoj Listi spomenika u opasnosti.

Na Listi nematerijalnog nasleđa su „Slava“ (2014), „Kolo“ (2017) i „Pevanje uz gusle“ (2018),a u Registar Pamćenje sveta (Memory of the World), posvećenom zaštiti dokumentarne baštine, upisani su Arhiv Nikole Tesle (2004), Miroslavljevo jevanđelje (2005) i Telegram – ultimatum Austrougarske Srbiji o objavi Prvog svetskog rata (2015), navodi se u saopštenju.

Na Listu rezervata biosfere (MAB-Man and Biosphere) upisani su rezervat biosfere „Golija-Studenica“ (2002) i „Bačko Podunavlje“ (2017).

Pored toga, Srbija je podnela nominaciju geoparka Đerdap za upis u registar Uneskovih globalnih geoparkova, dok je Vranje ove godine izabran na Uneskovu listu kreativnih gradova u oblasti muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari