Srbija reizbrana u članstvo Izvršnog saveta Uneska

Na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, Srbija je ponovo izbarana u članstvo Izvršnog saveta Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija u kome će biti u naredne četiri godine, do 2023.

Svojim aktivnim pristupom i konstruktivnim delovanjem, Srbija je kao dosadašnji član Izvršnog saveta pružila značajan doprinos ukupnom radu Uneska, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se ističe da će Srbija nastaviti da se zalaže za osnovne principe i vrednosti Uneska, kao i za strateške i programske prioritete.

Dodaje se da u bliskoj koordinaciji sa ostalim državama članicama, Srbija podržava što uspešniju realizaciju mandata Uneska u ključnim oblastima obrazovanja, kulture, nauke i komunikacija i informacija.

Ministarstvo spoljnih poslova podseća da Srbija ima brojna dobra i elemente koja su registrovana u okviru Uneska.

Na Listi svetske baštine kulturnog i prirodnog nasleđa nalaze se Stari Ras i Sopoćani (1979), manastir Studenica (1986), Gamzigrad-Romulijana (2007) i "Srednjevekovni nadgrobni spomenici stećci", koje je upisano zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Hrvatskom 2016. godine.

Ukazuje se da su srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji – Dečani, Pećka Patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške od 2006. godine na Uneskovoj Listi spomenika u opasnosti.

Na Listi nematerijalnog nasleđa su "Slava" (2014), "Kolo" (2017) i "Pevanje uz gusle" (2018); u Registar Pamćenje sveta (Memory of the World), posvećenom zaštiti dokumentarne baštine, upisani su Arhiv Nikole Tesle (2004), Miroslavljevo jevanđelje (2005) i Telegram - ultimatum Austrougarske Srbiji o objavi Prvog svetskog rata (2015), navodi se u saopštenju.

Na Listu rezervata biosfere (MAB - Man and Biosphere) upisani su rezervat biosfere Golija-Studenica" (2002) i „Bačko Podunavlje" (2017).

Pored toga, Srbija je podnela nominaciju geoparka Đerdap za upis u registar Uneskovih globalnih geoparkova, dok je Vranje ove godine izabran na Uneskovu listu kreativnih gradova u oblasti muzike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво