SDS: Tražimo da se obelodani Program reformi pre slanja u sedište NATO 1Foto: Beta/Milan Obradović

Srpska demokratska stranka (SDS) traži od srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da institucije i javnost upozna sa “Programom reformi u BiH“ i to pre slanja tog dokumenta u sedište NATO-a u Brisel.

Dajte da vidimo taj dokument, da vidimo je li istina ono što govore (Željko) Komšić, (Šefik) Džaferović, (Denis) Zvizdić i zapadni ambasadori, a to je da su NATO integracije odblokirane, ili svi oni lažu a Dodik govori istinu“, izjavila je visoka funkcionerka SDS-a Aleksandra Pandurević.

Ako se danas ne reaguje dodala je ona i, kako je naglasila, „ne zaustavi ta izdaja“, za tri godine će na Drini postojati i NATO granicu.

„Aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP)-a će vrlo brzo uslediti, a kako se Dodik pokazao vrlo kooperativnim i nagodnim, naravno da će NATO požuriti da zaokruži svoj prostor i vrlo brzo nam uputiti i poziv za članstvo kako bi ga Dodik prihvatio do kraja mandata“, ocenila je Pandurević.

Prema njenim rečima, Dodik je do juče uveravao da je strano mešanje nedopustivo, da su stranci, posebno NATO i Amerikanci nedobronamerni prema Republici Srpskoj, a onda „ti stranci napišu dokument koji on potpiše i čuva u sefu, krijući ga od naroda i institucija“.

SDS: Tražimo da se obelodani Program reformi pre slanja u sedište NATO 2
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

“Zar nije sramota da strani ambasadori znaju šta je potpisano, ali institucije i narod ne smeju da znaju? Da li su tri ministarske pozicije i skidanje sa američke crne liste jedini razlozi za Dodikov salto mortale ili ih ima još, brzo ćemo videti“, istakla je ona.

Pandurević je ocenila da je Dodik „kapitulirao, izdao interese RS i birače koji su mu poverenje dali na platformi vojne neutralnosti i anatemisanju NATO saveza kao nekog ko je srpski narod bombardovao osiromašenim uranijumom, pa sada neka bude hrabar i pokaže šta je potpisao“.

Ona je upitala – zašto Dodik ne raspiše referendum o ovom dokumentu, jer on jeste vitalni nacionalni interes srpskog naroda.

„Hajde da vidimo šta će sada reći narod, da li da se šalje ili ne šalje u Brisel taj NATO dokument čuvan iza sedam brava? Ako je tamo sve dobro, u interesu Republike Srpske i neće biti aktivacije MAP, onda Dodik nema nijedan razlog da krije dokument. Ako je u paketu nadigrao je NATO i sve bošnjačke partije, prvi ćemo mu čestitati“, istakla je Pandurević.

Informacije SDS-a, tvrdi ona, govore da se Dodik čak odrekao referenduma o ulasku u NATO.

„U tom dokumentu je, prema onom što mi znamo, navedeno da ‘niži nivoi vlasti neće odlučivati o pitanjima NATO integracija, nego će to raditi institucije BiH’. Šta to znači? To znači da bi referendum trebalo da raspiše Parlament BiH ili neka druga institucija na nivou BiH, i da je samo on validan“, dodala je funkcionerka SDS-a.

Pandurević je navela da BiH nema Zakon o referendumu, a i da ga usvoji, poznato je kakav bi bio njegov ishod na teritoriji cele BiH.

„Isti kao i onaj na referendumu 1. marta 1992. godine“, naglasila je ona.

Dodik je, zaključila je Panurević, “zatvorio dvadesetogodišnji ciklus i vratio se na pozicije svoje politike iz 1998. godine, kada su mu NATO tenkovi bili saveznici“.

„S njima je počeo, s njima će i završiti“, navela je ona.

Predsedništvo BiH je pre dva dana donelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije (SNSD) za predsedavajućeg Saveta ministara BiH, kao i odluku da se u sedište NATO u Briselu dostaviti dokument Program reformi BiH, dan nakon što Predstavnički dom BiH potvrdi imenovanje predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

S jedne strane, tvrdi se da je taj dokument preimenovani Godišnji nacionalni program (ANP), koji znači početak realizacije Akcionog plana za članstvo u NATO.

S druge strane, Dodik i njegov SNSD navode da se ne radi o dokumentu kojim če se aktivirati MAP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari