Ružić: Novi propisi o referendumu su usklađivanje sa Ustavom

Tanjug

21. 11. 2019. u 10:46

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da je Ustav najviši pravni akt u kome piše da je referendumska odluka validna ako glasa većina izašlih birača

Ружић: Нови прописи о референдуму су усклађивање са Уставом

Foto Z. Jovanović

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da je Ustav najviši pravni akt u kome piše da je referendumska odluka validna ako glasa većina izašlih birača i da nema potrebe za politizacijom te teme.

On je to rekao za RTS povodom zamerke u javnosti nakon predstavljanja Nacrta zakona o referendumu i narodnoj inicijativi da manja izlaznost i blaži kriterijumi olakšavaju eventualnu odluku o konačnom statusu Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, Ustav je najviši pravni akt i u njemu piše da je referendumska odluka validna ako glasa većina izašlih birača.

"Ovo je samo usklađivanje zakona, koji je donet 1994. godine, sa Ustavom i nema intencija vezanih za bilo koju političku temu", rekao je Ružić.

Kako je rekao, radi se o dva demokratska mehanizma koji treba da se ponude građanima, da ga koriste za mesne samodoprinose, za odluke o vodovodu, kanalizaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

sMILE

21.11.2019. 13:47

Opekli se u Makedoniji. Ko god misli da će sa 20% građana promeniti Ustav, taj se igra.