Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:53, 21. 11. 2019.

| Društvo

Kuća "Oka sokolovog" uskoro se otvara za turiste, asfaltira se put do sela

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Gadžin Han
Kuća Matića uskoro otvorena i za turiste; Foto: Čitalac

Dragutin Matić - "Oko sokolovo", simbol srpskog vojnika u Prvom svetskom ratu, rodom je iz Kaletinca, sela u Opštini Gadžin Han. Njegova rodna kuća uskoro će, kako kažu u Opštini, biti turistička ponuda ovog mesta, a trenutno se asfaltira lokalni put do sela što će omogućiti i biciklističke ture do Matićeve kuće.

Mašine i radnici su na lokalnom putu Sopotnica - Kaletinac koji se rekonstruiše.

Nov asfalt bi trebalo da bude postavljen u dužini od 3,5 km, a pored toga što će meštanima omogućiti lakše i bezbednije kretanje, poslužiće i turistima koji bi da narednih godina u Kaletincu posete Matićevu kuću. nisavski Asfaltiranje u toku; foto: Nišavski okrug

U selu se nalazi njegova rodna kuća, koja će posle renoviranja biti otvorena za posete i Turistička organitacija Niša će je uvrstiti u turističku ponudu. S obzirom da se radi o kružnom putu biće predviđene i kružne ture za pešake i bicikliste - poručuju iz Nišavskog upravnog okruga.

Za renoviranje Matićeve kuće, kako je rekla predsednica Opštine Gadžin Han Marija Cvetković, u budžetu za narednu godinu biće izdvojeno 4 miliona dinara, a u toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije.

car Kuća uskoro dobija novo ruho; foto: D. M. Car Ideja je, kako je rekla načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, i da se stanovništvo zadrži u Zaplanju.

Država pomaže Zaplanju jer želimo da zadržimo stanovništvo da ostane u kraju koji ima mnogo potencijala za razvoj poljoprivrede, agroturizma i turizma i biće deo integrisanog turističkog proizvoda južne i istočne Srbije - rekla je načelnica Nišavskog upravnog okruga.

Put bi, kako je rečeno, trebalo da bude rekonstruisan u narednih nekoliko dana.


Dragutin Matić - Oko Sokolovo - rodjen je 10. januara 1888. godine u selu Kaletincu ispod litica Suve Planine. Najmlađe je, šesto dete, siromašnih poljoprivrednika.

Godine 1910. odlazi u vojsku, u tada najelitniji rod - konjicu, jer je iz porodice koja je gajila konje. Kao konjanik jahao je tik uz princa Đorđa Karađorđevića. Kad je završio to vojevanje, 1912. godine, počinje rat sa Turcima za oslobođenje južnih delova Otadžbine.

Dragutin Matić Fotografija Dragutina Matića postala simbol borbe za slobodu

Završismo sa Turcima "loše - crno" , prođe Kumanovska, prođe Bitoljska bitka. Čekamo, veli, civilno odelo. Ali - opet ratna truba: rat sa Bugarima. I njih, reče, sredimo. Opet bez civilnog odela. Dolazi Prvi svetski rat - Cer, Kolubara, Albanija, Krf, Solun, Kajmakčalan, Gornićevska...

Ratnik se vraća tek 1919. godine svome slobodnom domu. Sin je imao godinu dana kada je tata krenuo u vojsku, sada je u 11. godini. Ne poznaju se. Ali - dug je odužen prema Otadžbini.

(odlomak iz knjige "Moj otac Oko Sokolovo")

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gornjo zaplanjac

    18:17 // 22. 11. 2019.

    konacno je inama gornjo zaplanjcima nesto krenulo, zahvaljujuci drzavi ,gospodji nacelnici sotirovskoj i opstini gadzin han.hvala hvala hvala.ici ce u kaletince i puni autobusi turista jer jedan je mata.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: