APOKALIPTIČNE SCENE U AUSTRALIJI: Nebo potpuno narandžasto, prže se na 40 stepeni, a leto tek stiže! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

KAO NA MARSU

APOKALIPTIČNE SCENE U AUSTRALIJI: Nebo potpuno narandžasto, prže se na 40 stepeni, a leto tek stiže! (VIDEO)

Planeta -

Snažni vetrovi koji duvaju jugoistokom Australije doneli su u grad Milduru neverovatne oblake prašine, tako da je i nebo dobilo narandžastu boju, a čitav krajolik liči na scene iz apokaliptičnih filmova.

Meštanima Mildure nimalo nije lako jer vetrovi duvaku oko 40 km na sat, a temperature se penju do 40 stepeni. Povrh svega, vidljivost je značajno opala jer je sve poprimilo narandžastu boju.

"Vetar je oštar, a nebo narandžasto. Užasno je. Prašine ima toliko često da je to postalo normalno kod nas", rekao je jedan stanovnik Mildure.

Iako su navikli da oko dva puta godišnje iskuse ovakve nezgodne oluje, sada sa tim problemom moraju da se bore i nekoliko puta nedeljno!

Inače, vatrogasci se bore sa stotinama šumskih požara širom kontinenta, a požari se šire i na nove lokacije, što je izazvalo i nova upozorenja da je možda za neke stanovnike i kasno da se evakuišu.

Dim od šumskih požara stigao je i do Sidneja, a stanovnici su upozoreni da decu ne puštaju van kuće.

Desetine požara besnelo je širom jugoistoka države Viktorije, gde su temperature u Melburnu dostigle 40,9 stepeni, što je ujedno i najtopliji dan od 1894. godine, saopštila je meteorološka služba Australije.

Vlasti su upozorile građane koji se nalaze severno od Balarta da je za njih već kasno da se bezbedno evakuišu.

"U opasnosti ste, radite na tome da se zaštitite. Prekasno je da se evakuišete. Najbezbednija opcija je da se odmah nađe sklonište", saopštile su vlasti.

Do sada su u požarima stradale četiri osobe, dok je izgorelo milion hektara zemljišta na farmama i šumama i uništeno više od 400 domova.

foto: EPA

Kako se navodi, iako tek za deset dana zvanično počinje leto, ekstremno visoke temperature i jaki vetrovi podstakli su požare.

Požari su stvorili i probleme i u snabdevanjom električnom energijom, tako da su u Viktoriji brojni domovi ostali bez struje.

foto: EPA

Prvi put u poslednjih 10 godina vlasti su izdale crveni alarm, koji znači da su uslovi najgori, da se požar brzo rasplamsava i da je nekontrolisan.

Kurir.rs/RT/Tanjug

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja