Capital.ba

Kontinental gasi 5.000 radnih mjesta

21.11.2019. / 8:00

FRANKFURT, Njemački dobavljač auto-dijelova Kontinental smanjiće aktivnosti u nekim proizvodnim sektorima.

Stroža pravila o emisiji štetnih gasova ugrožavaju tražnju za komponentama motora s unutrašnjim sagorjevanjem, što će rezultirati gubitkom oko 5.040 radnih mjesta do 2028. godine.

Globalni dobavljač auto-dijelova, koji zapošljava više od 240.000 radnika, pogođen je padom globalne tražnje za putničkim automobilima i prelaskom sa dizelaša i benzinaca na električne automobile, prenosi agencija Rojters.

Iz Kontinentala navode da će oko 520 radnih mjesta biti izgubljeno pošto 2024. godine bude zatvoren pogon kompanije u Rodingu, u Njemačkoj, koji proizvodi hidraulične komponente za benzinske i dizel motore.

Još 850 radnih mjesta je ugroženo u pogonu kompanije u Limbah-Oberfronu, pošto će 2028. godine tamo biti okončana proizvodnja komponenti za ubrizgavanje dizel-goriva, dok je u njemačkom gradu Babenhausenu u opasnosti još 2.200 radnih mjesta.

U američkom gradu Njuport Njuzu biće izgubljeno još 720 radnih mjesta, jer će 2024. godine tamo biti obustavljena proizvodnja hidrauličnih komponenti za benzinske motore.

U italijanskoj Pizi je ugroženo 750 radnih mjesta, jer će proizvodnja komponenti za benzinske motore prestati do 2028. godine, saopštio je Kontinental.

Najavljen je i početak pregovora sa predstavnicima radnika u Kontinentalovom pogonu u mjestu Rubi, u Španiji, u kojem radi oko 760 ljudi. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!