');
Najnovije vesti
Blic Vesti Vojvodina

Sombor se sprema za izgradnju nove regionalne deponije

Grad Sombor raspisao je javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije u vezi sa planovima te lokalne samouprave za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom, na mestu sadašnje deponije u naselju Rančevo.

Sombor Foto: eichbra / Instagram
Sombor

U regionalnom centru za upravljanje otpada, koji bi mogao da bude izgrađen uz već postojeću deponiju u Rančevu, odlagao bi se otpad iz opština Kula, Apatin, Odžaci i Bač, ali i drugih obližnjih opština uz naknadu.

Godišnje se na ovu deponiju doveze oko 60 hiljada tona otpada koji stvori oko 200.000 žitelja ovih opština, a ukoliko do izgradnje novih kapaciteta dođe, biće moguće da deponija primi oko 100.000 tona godišnje.

Lokalnoj samoupravi je ove godine iz Zelenog fonda Ministarstva zaštite životne sredine opredeljeno 40,56 miliona dinara za projekat "Uspostavljanje regionalnog centra za upravljanje otpadom".

Izrada projektno-tehničke dokumentacije za novi centar prethodno podrazumeva studiju opravdanosti sa Generalnim Projektom koji mora biti u skladu sa zahtevima EU, zatim, izveštaj o analizi troškova i koristi, studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, navodi se, izmedju ostalog, u konkursnoj dokumentaciji objavljenoj na sajtu Grada Sombora.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

U dokumentaciji se napominje da osim Sombora, ne postoje podaci o morfološkom sastavu otpada za druge opštine ovog regiona, međutim, kaže se, na osnovu sakupljanih količina u ostalim lokalnim samoupravama Vojvodine, sastav otpada je sličan.

"Značajnije razlike se mogu javiti u opštinama poput Odžaka, u kojoj kvalitet vode za piće ne zadovoljava odredjene standarde, te je stanovništvo prinudjeno da kupuje flaširanu vodu, a samim tim će se u otpadu pojaviti veća količina PET ambalaže", stoji u dokumentu.

Brojke pokazuju da od ukupnog otpada koji se skladišti u sadašnju deponiju u blizini Sombora, najveći deo čini baštenski otpad (oko 27 odsto), drugi biorazgradivi otpad (oko 40 procenata), papir 6,52 posto, staklo 1,93 odsto...

Procenjuje se, kažu nadležni, da će troškovi selekcije neobrađenog komunalnog otpada iz Sombora i opština regiona, biti daleko viši od vrednosti izdvojenih sekundarnih sirovina i drugih korisnih i upotrebljivih materijala iz otpada.

Pročitajte još

"U takvoj situaciji se postavlja pitanje kako se iz ovakvog komunalnog otpada može ostvariti zarada", pitanje je koje se postavlja u mišljenju iznetom u konkursnoj dokumentaciji.

Odgovor za rešenje ovog problema, prema istom dokumentu, leži u iskustvima koja se mogu preuzeti iz evropske prakse tretmana otpada.

"U Evropi se prihodi od otpada i posledično dobit ostvaruju prvenstveno putem plaćanja preuzetog komunalnog otpada", navodi se u dokumentaciji.

Cena preuzimanja mešovitog komunalnog otpada u Sloveniji, Austriji i Italiji prosečno je viša od 120 evra po toni, bez PDV-a, dok je cena preuzimanja mešovite komunalne ambalaže, kaže se, prosečno viša od 100 evra po toni.

U kompleksu Centra u Rančevu, navodi se, predviđena je mogućnost izgradnje kogeneracijske energane za proizvodnju električne i toplotne energije na bazi goriva dobijenog iz mešovitog komunalnog otpada.