U Srbiji više od 40 odsto žena isključeno sa tržišta rada

Žene su u daleko nepovoljnijem položaju od muškaraca pri zapošljavanju, a čak 40 odsto žena je van tržišta rada što je mnogo više nego u Evropskoj uniji, ocenila je danas članica udruženja "Žene na prekretnici" Svetlana Cerović.
U Srbiji više od 40 odsto žena isključeno sa tržišta rada
Foto: Pixabay (ilustracija)
Na konferenciji organizovanoj povodom objavljivanja publikacije "Zatvaranje kruga: položaj žena na tržištu rada na početku i kraju karijere", Cerović je kazala da publikacija sadrži uporedne analize položaja na tržištu rada žena starosti i muškaraca starosti 45 godina.
 
"Kada se nađu na kraju poslovne karijere, zatvara se krug i žene se nalaze ponovo na početku, bez očekivanih uspeha. Žene ove dobi se bore za svoju egzistenciju i budućnost", rekla je Cerović.
 
Autorka Publikacije i direktorka programa SeConS-a Marija Babović ocenila je da su "žene na kraju karijere prve na udaru otpuštanja u slučaju tehnološkog viška, restrukturiranja, novih tehnologija i slično".
 
"Značajan broj žena nije ostvario pravo na penziju jer su izgubile posao. Ukoliko želimo da pomognemo ženama u ovom životnom dobu moramo da intervenišemo kod mladih žena, da one ne dođu u situaciju da skliznu sa tržišta rada", rekla je ona.
 
Publikacija je pokazala da 260.000 žena u dobi 45-64 godina nije ostvarilo pravo na penziju, a 14,6 odsto njih je odustalo od traženja posla zbog bezuspešnih pokušaja da se zaposle. Babović je istakla i da je "60 odsto mladih žena koje su neaktivne zbog porodice i brige o deci izjavilo da bi počelo da radi ukoliko bi našlo adgovarajući posao".
 
"Kod mladih žena primećujemo teškoće na tržištu rada, kada su već zaposlene one su dodatno ugrožene kada osnivaju porodicu i kada postaju majke i to je nešto što ih jako diskriminiše u odnosu na ostale", kazala je Babović.
 
Tatjana Prijić iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnost rekla je da su "žene na tržištu rada izloženije mobingu i specifičnim vrstama diskriminacije".
 
"Vrlo često se postavljaju pitanja kod zasnivanja radnog osnosa koja se odnose na brak i planiranje porodice. Ženama se onemugaćava napredovanje, zato što su koristile bolovanje ili se čak i raskida ugovor o radu", ukazala je Prijić.
 
Ona je ocenila i da "Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnim službama više pogađa žene jer onemogućava zapošljavanje u onim sektorima u kojima su žene najzastupljenije, poput obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i uprave".
 
"Problem su i tradicionelane podele uloga, stereotipi kojih se pridržavaju i poslodavci, a i radnici. Ono na čemu treba raditi je ukazivanje na ovu negativnu praksu, kako bi se poboljšao položaj žena na tržištu rada", ocenila je Tatjana Prijić.
  • Realista

    21.11.2019 10:33
    Realnost
    Ja sam muškarac, ali bih zamolio takozvane borce za ženska prava da prestanu da se bore za ženska prava jer, je ženama sve gore:
    - ranije u socijalizmu i danas su žene po pravima bile izjednačene sa muškarcem, ali ranije su imale i mnogo veća prava
    - ranije su žene odlazile u penziju sa 35 godina staža i imale istuu penziju za isti posao a manje uplata u penzioni fond kao muškarac koji je imao 40 godina staža
    - ranije se za porodiljsko bolovanje gledala zadnja plata, a sada prosek u zadnjih 18 meseci

    Pominjete 260.000 žena od 45-64 godina života nije ostvarilo uslov za penziju. Postavljam pitanje koliko ima takvih muškaraca
    Zatim da neka od tih žena nema ni jedan dan radnog staža a ima 45 godina ima skoro 20 godina vremena da radi bar 15 godina i stekne uslov.

    Molim Vas počnite da se borite za pravo da bez obzira da li žena radi ili ne da joj se period porodiljskog staža vodi sa uvećanim trajanjem. Počnite da se borite da porodice koje nemaju prihode a imaju decu dobiju sredstva kao da su hraniteljska porodica,... Počnite da se borite da dečji dodatak bude dostojan deteta (da mogu da se kupe sve neophodne potrebštine za dete, hrana, garderoba, knjige, pribor,..) Počnite da se borite za decu sa posebnim potrebama, da im se povećaju dodaci i davanja i omogući roditeljima da brinu o njima,....
  • Srbi malogradjani

    21.11.2019 09:24
    Srbi ne podnose žene
    To je tačno. Za sve poslove koji su iole inteligentniji radije će izabrati muškarca makar žena bila i pametnija i školovanija. Žene na poslu ne vole ni žene ni muškarci a muškarce preferiraju oba pola. Ako je pametna i sposobna onda su ljubomorni. Uvek traže neke mane.
  • Cluffas

    21.11.2019 08:50
    Izvrcete istinu. Zalaganje na poslu,znanje i vestine su osnovne vrednoati koje se gledaju kod napredovanja i cenjenja radnika. Poslodavac gleda koji radnik ce za njega da zaradi vise para i taj ce napredovati. Veoma je prosto. Ako radnik odsustvuje sa posla , ako stalno ide na pauzu manje ce uraditi od drugog i rime ce stagnirati. To nema veze da li je musko ili zensko vec ima veze sa produkrivnoscu na poslu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.