Reporteri bez granica pozvali vlast u Srbiji da ne podržava, već da osudi zastrašivanja N1 1Foto: Logo

Međunarodna grupa za zaštitu slobode izveštavanja Reporteri bez granica (RSF) pozvala je danas vlast u Srbiji da prestane da podržava i da umesto toga osudi pokušaje zastrašivanja televizije N1, čiji su novinari, kako se navodi, prethodnih nedelja izloženi sistematskim klevetničkim napadima vladinih i provladinih medija.

„RSF nedvosmisleno osuđuje ove kampanje klevetanja i pokušaje blaćenja novinara i poziva vladu Srbije da javno osudi napade umesto da ih ohrabruje“, navodi se u saopštenju danas objavljenom na sajtu RSF.

RSF navodi da je među žrtvama mladi reporter N1 Miodrag Sovilj, „optužen da je (ponašanjem na konferenciji za medije) poslao predsednika Srbije Aleksandra Vučića u bolnicu“, koji je trenutno, kao rezultat toga, „meta eksplozije javnog gneva bez presedana, podstaknutog od predsednikovih saveznika i provladinih medija“.

„Sovilj je izložen dodatnim pokušajima blaćenja od 18. novembra, kada su fotografije snimljene kada je bio student ukradene s njegovog naloga na Majspejsu i počele da kruže internetom. Srpski tabloidi koristili su ih da ga prikažu kao alkoholičara i narkomana“, navodi se u saopštenju RSF.

Ta grupa navodi da je programski direktor N1 Jugoslav Ćosić takođe meta kampanje blaćenja od provladinih medija koji ga optužuju da je „plaćeni kosovski lobista“.

Direktorka Kancelarije RSF za Evropsku uniju i Balkan Polin Ades-Mevel ocenila je da je „jedini cilj te kampanje, zasnovane na diskriminišućim i uvredljivim izjavama i spekulacijama, da se novinari zastraše i uplaše“, navodi se u saopštenju.

„Predsednik Srbije je predstavnicima RSF-a rekao na sastanku u januaru da žali zbog medijske polarizacije i da je preduzeo korake da promeni stvari, kad je reč o zastrašivanju i uvredama u medijima. On ima dužnost da stvori okruženje koje podstiče nepristrasno i kritičko istraživačko novinarstvo“, rekla je Ades-Mevel.

Reporteri bez granica podsećaju na pokušaje zastrašivanja novinara televizije N1 prethodnih nedelja, ocenjuju da su oni „bez presedana“, i kao primere navode bacanje letaka protiv Ćosića u dvorište N1 6. novembra, u vreme emitovanja intervjua s kandidatom za premijera Kosova Aljbinom Kurtijem, kao i bacanje letaka s natpisom „Republika Srbija – doviđenja, N1 – dobrodošli u Luksemburg“, dve nedelje ranije.

U saopštenju se navodi i da su takvi pokušaji zastrašivanja uvek praćeni napadima na društvenim mrežama.

„Situacija je sve više zabrinjavajuća u Srbiji, koja je u stalnom padu na Indeksu slobode medija RSF-a i sada je na 90. mestu od 180 zemalja“, dodaje se u saopštenju.

Ades-Mevel je u ponedeljak za Radio Slobodna Evropa izjavila da RSF osuđuju „učestale napade“ na televiziju N1 kao „jedinu veliku nezavisnu televiziju u Srbiji“ i ocenila da je „mnogo bitnije obratiti pažnju na srpske tabloide koji šire govor mržnje i napadaju novinare“.

Povodom te izjave Ades-Mevel, Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević poslala je pismo Reporterima bez granica i drugim međunarodnim organizacijama u kojem ih poziva da provere činjenice pre nego što, kako je navela, optuže državu, predsednika ili nju za te napade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari