Biznis
Siniša Mali odgovorio na Đilasovo pismo i objasnio otkud novo ZADUŽENJE od milijardu evra

Siniša Mali odgovorio na Đilasovo pismo i objasnio otkud novo ZADUŽENJE od milijardu evra

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je, odgovarajući na pismo koje mu je uputio Dragan Đilas, da predsednik Stranke slobode i pravde iznosi neistine o javnom dugu i ekonomiji Srbije, ocenivši da se on ne razume u javne finansije i da je, kako je rekao, neznalica.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ana brnabic foto goran srdanov (2) Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija
ana brnabic foto goran srdanov (2)

Dobio sam jedno pismo od Dragana Đilasa u kome objašnjava i kritikuje ekonomsku politiku Vlade Srbije. Da vas još jednom podsetim ko je Dragan Đilas i o kakvoj se neznalici radi kad su postulati ekonomske politike u pitanju”, rekao je Mali.

Đilas je rekao da se Srbija zadužila za dodatnih milijardu evra i dodao da je to pronašao na sajtu Ministarstva finansija, rekao je Mali i demantovao:

Gospodine Đilas, dodatnih milijardu evra je obveznica koju smo reemitovali kako bismo vratili vaše stare skupe dugove iz 2011.godine, čime ni na koji način nismo podigli nivo javnog duga. Vaša kamata je na dugove bila 7,25 odsto, a naša je 1,6 odsto i tako smo uštedeli 4,4 milijarde dinara”, rekao je Mali.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Kada je reč o javnom dugu, Mali je izneo podatke kako se on kretao u prethodnih 10 godina.

Naveo je da je javni dug 2008. godine porastao sa 8,7 milijardi na 17,7 milijardi dinara, a na kraju 2018. godine javni dug je bio 23 milijarde.

Mali je komentarisao i Đilasove tvrdnje da će se Srbija zadužiti za 8,6 milijardi evra, kako je to navodno predviđeno Predlogom budžeta za 2020. godinu, navevši da je reč o članu 3 zakona o budžetu koji daje mogućnost za to, ali da to ne znači da će se država i zadužiti.

Ministar finansija je rekao da o dobrim ekonomski pokazateljima ne govori “Siniša Mali već kreditne rejting agencije”.

“